Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

65 éves kor után is fontos a szex!

Azok az idős emberek, akik szeretik a szexet és szexuálisan aktívak is, kiegyensúlyozottabb társasági életet élnek, és a pszichés állapotuk is kedvezőbb, mint a szextől tartózkodó társaiknak – derül ki egy friss skót kutatásból, amely az Age and Ageing című szaklapban került publikálásra.

A Glasgow Caledonian University 133 skót nyugdíjas válaszait vizsgálta, akik mind 65 éven felüliek voltak. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a szex mennyire játszik fontos szerepet ennek a korosztálynak az életében, legyen szó magáról a közösülésről vagy néhány forró csókról, továbbá mindez hogyan befolyásolja az életminőségüket. “A legtöbb idős ember számára a szexualitás az élet fontos része maradt. Hiányzik nekik a közösülés, de a gyengédség és az intimitás is. Minden jel arra mutat, hogy azok a legboldogabbak, akik meg is tudják élni ezt az igényüket” – mondja a kutatást vezető Taylor-Jane Flynn pszichológia-professzor.

A 133 résztvevő nagyjából fele élt partnerrel. A kérdőív azt vizsgálta, milyen gyakran élték meg a következő szexuális tevékenységeket: az érintést/kézfogást, az ölelést, a csókot, a kölcsönös simogatást, illetve a maszturbációt és a közösülést. Az önkéntesek azt is osztályozták, mennyire fontosak számukra ezek a tevékenységek, az “egyáltalán nem fontos”-tól a “nagyon fontos”-ig. Végül a kutatás azt vizsgálta, hogy milyen fizikai és mentális egészségnek örvendenek a páciensek, és milyen társasági életet élnek, milyen környezetben.

A résztvevők 75-89 százaléka csókolózik, ölelkezik, fogja egymás kezét és simogatja a partnerét. A férfiak és a nők körében megegyezik az igény erre. Közös továbbá az is, hogy mindkét nemre ugyanolyan hatással mindez: minél többször élik át a fenti tevékenységeket, annál kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak és egészségesebbek fizikailag és lelkileg is, továbbá a társasági kapcsolataik is kielégítőbbek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/idoskoriszex