Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Ételek, amelyek szorongást váltanak ki

Egy vizsgálat kimutatta, hogy a fehér kenyér és a rizs az idősebb nőknél megnövelheti a depresszió kockázatát, a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, az étkezési rostok és a zöldségek ellenben csökkentik.

Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban közzétett kutatás során a szakemberek több mint 70 000 menopauzán átesett nőt kísértek nyomon, és arra a következtetésre jutottak, hogy a finomított szénhidrátok depresszióhoz vezetnek. Mindez azért fordulhat elő, mert a szénhidrátok fogyasztása közben a vércukorszint megemelkedik, a finomított élelmiszerek, mint a fehér kenyér és a fehér rizs viszont hormonális reakciót váltanak ki a szervezetben annak érdekében, hogy csökkentsék a vércukorszintet. Ez a reakció azonban hangulatváltozást, kimerültséget és depressziót is előidézhet.

A kutatást vezető dr. James Gangwisch, a Kolumbia Egyetem szakembere úgy véli, az új felfedezések lehetősége adnak arra, hogy a depressziót a megfelelő étrend összeállításával megelőzzük vagy kezeljük. Az úgynevezett „rossz” szénhidrátok a fentiek mellett az elhízásért, az alacsony energiaszintért és az álmatlanságért is felelőssé tehetők, míg az egészségesebb változatok csökkentik a kettestípusú cukorbetegség kockázatát, valamint a vér koleszterinszintjét, és segítenek abban, hogy az ember tovább jóllakottnak érezze magát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/depis-kaja