Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Pedálozz az íróasztal alatt!

Megszületett az ötlet, miként lehetne elérni, hogy az egész napos ülőmunkát végzők anélkül mozogjanak, hogy közben el kelljen hagyniuk az íróasztalukat. Lucas Carr, egészségügyi pszichológus egy hordozható, pedálos eszközt fejlesztett ki, melyet az íróasztal alatt tárolva, munkavégzés közben is akár megállás nélkül lehet tekerni.

A kutatások alátámasztották, hogy akik sokat pedáloztak napközben, azok nem csak fogytak, de jobban tudtak a munkájukra koncentrálni, és kevesebbet voltak táppénzen. Amint azt Carr kifejtette, sokat számított a dolgozók számára, hogy az eszköz kényelmes volt, könnyű volt használni, és a sajátjuk volt, így sokkal szívesebben használta mindenki, mintha csupán egy közös szobabicikli lett volna felállítva az iroda valamelyik pontján. Az American Journal of Preventive Medicine című lapban közzétett vizsgálat során Carr és munkatársai azt tesztelték, milyen pozitív hatása van a testmozgásnak azokra, akik egész nap ülő munkát végzenek, ők ugyanis nagyobb mértékben vannak kitéve a különféle krónikus megbetegedéseknek még akkor is, ha munkán kívül aktív életet élnek. A WHO adatai szerint évente 3,3 millió ember hal meg a mozgásszegény életmód miatt, ami így a negyedik vezető halálokká vált.

Carr csapata a vizsgálatok során arra felismerésre jutott, hogy munka közben úgy lehet a legjobban rávenni az embereket a mozgásra, ha a környezetüket változtatják meg úgy, hogy könnyen megoldható legyen a mozgás. Számos munkahelyen létesítettek már edzőtermet, de ezeket jellemzően az amúgy is egészséges életet élő dolgozók használják, nem azok, akiknek pedig leginkább szükségük lenne rá. Ha azonban lehetővé teszik, hogy az ember úgy mozogjon, hogy ahhoz fel sem kell kelnie az asztalától, azzal többeket rá bírnak venni a mozgásra. Innen jött az asztal alatti pedálgép ötlete, amit 27 Iowában dolgozón le is teszteltek, akik naponta átlagosan 50 percet pedáloztak 16 héten át. Emellett a résztvevőknek heti három e-mailt is küldtek, melyben tippeket kaptak, miként mozgathatják meg magukat munka közben, illetve emlékeztették őket arra, hogy időnkét változtassanak testhelyzetet. A vizsgálat végén az alanyok 70 százaléka döntött úgy, hogy szeretnék megtartani a pedálgépet, ami Carr szerint nagyon jó arány.

A szakember bízik benne, hogy egyre jobban el fog terjedni ez a fajta mozgásforma az ülő munkát végzők körében, mert ezzel az egészségügy is számos kiadástól esne el, valamint mind a munkáltató, mind a munkavállaló jól járna.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/pedalozas-munkahely