Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A szülők miatt lesz mumus a matek

A szülők felerősíthetik a matematikával kapcsolatos szorongást a gyerekekben, rontva ezáltal az iskolai teljesítményüket.

Gyakran bele se gondolunk, mennyire meghatározza az iskolai teljesítményt a szülők hozzáállása. Eredményeink alapján viszont azok a szülők, akik hangoztatják, hogy nem szeretik a matematikát, vagy idegesek lesznek tőle, hasonló attitűdre ösztönzik a csemetéjüket – magyarázta a társszerzőként közreműködő Sian Beilock az Association for Psychological Science sajtóközleményében.

A vizsgálat során 438 első és második osztályos kisdiák matematikai teljesítményét vették górcső alá. Szüleiket is megkérdezték arról, hogy szorongást ébreszt-e bennük a tantárgy, és hogy milyen gyakran segítenek a házi feladat megoldásában. Sikerült kimutatni, hogy a matematikai szorongással küszködő szülők gyermekei kevesebb információt sajátítottak el a tanév alatt, és erősebb volt a saját szorongásuk, amennyiben szülői segítséget kaptak a házihoz. „Az érintett szülők talán kevésbé hatékonyan magyarázzák el a koncepciókat, és nem reagálnak jól az esetleges hibákra, s arra sem, ha a kicsi másképpen akar megoldani egy feladatot” – tette hozzá a szintén társszerző Susan Levine, a Chicagói Egyetem munkatársa. Az eredmények a Psychological Science című szaklapban jelentek meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/matek-mumus