Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Nem szabadna 9 előtt kezdeni a munkát!

A kora reggel kezdődő munkahelyi műszak és iskolai tanítás kimerültté és stresszessé tesz – vallja Dr. Paul Kelley, az Oxford Egyetem munkatársa.

Az 55 éven aluliak számára „kínzás” reggel 9 óra előtt elkezdeni a napot, ráadásul negatívan hat a teljesítményre is. „Nem írhatjuk felül a szervezetünk 24 órás ritmusát. Nem lehet csak úgy kirángatni minket az ágyból egy bizonyos időpontban. A testünk a napfényhez alkalmazkodik, ami tudat alatt megy végbe, hiszen nem a látáson, hanem a hipotalamusz működésén múlik. Ez a probléma a börtönökre és a kórházakra is vonatkozik. Felébresztik az embereket és ételt adnak nekik, amikor nem kellene. Az alváshiány kínzás” – fogalmazott a szakember.

Dr. Kelley, aki az egyetem Sleep and Circadian Neuroscience Institute szervezeténél is végez kutatómunkát, hozzátette: meg kell változtatni a tanítás és a műszak kezdetének időpontját, hogy az jobban illeszkedjen a természetes belső ritmushoz. Szerinte azok a cégek, amelyek korai kezdésre kényszerítik az alkalmazottaikat, gátolják a saját termelékenységüket, és egészségügyi problémákat okoznak az embereknek. „Ez egy hatalmas társadalmi probléma. Reggel 10-kor kellene kezdeni. 55 év alatt nem tudunk átállni a 9 előtti ritmusra” – összegezte a megoldási lehetőséget Dr. Kelley.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/kilences-munkakezdes