Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Diétás, mégis alattomosan hizlal

A diétás üdítőt választók átlagosan napi 69 kalóriával többet fogyasztanak, ami ráadásul cukros, zsíros és sós ételekből származik, növelve ezáltal a koleszterinszintet.

A diétás kóla után nyugodtan lecsúszhat egy szelet csoki – feltételezik sokan. Egy friss kutatás szerint azok, akik rendszeresen ilyen italt választanak, más forrásból kompenzálják az így megspórolt kalóriákat. A „light” üdítőre váltás emiatt nem segít a karcsúsodásban és a súlytartásban, hiszen nem jár együtt tudatosabb táplálkozással. A munkálatokat Dr. Roupeng An, az Illinois-i Egyetem munkatársa felügyelte, s több mint 22 000 felnőtt étkezési szokásait vette górcső alá. A több mint 10 év alatt gyűjtött adatok egy egyesült államokbeli országos kutatás keretein belül kerültek rögzítésre.

Bebizonyosodott, hogy a diétás üdítőt választók éppen a legegészségtelenebb ételcsoportokból fogyasztottak többet, amelyekre nem is lenne szüksége a szervezetüknek – például süteményből, fagylaltból, csokoládéból, sült krumpliból és péksüteményekből. A megfigyeltek több mint 90 százaléka evett ilyeneket napi szinten, méghozzá átlagosan 482 kalória értékben – mutatta ki Dr. An. Az italokból bevitt kalóriák közül a legtöbbért az alkohol volt felelős, ami átlagosan 384 kalóriányi pluszt jelentett. Ezt követték a cukros üdítők 226 kalóriával, a kávé 108 kalóriával, a diétás üdítők 69-cel, végül a tea 64-gyel. „Nem tudhatjuk a kompenzáció irányát, tehát hogy a sok kalória miatt választanak diétás üdítőt az emberek, vagy pedig fordítva” – ismerte el a szakember. Az eredmények a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szaklapban jelentek meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/dietaskolahizlal