Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Miért ne igyon este kávét?

A lefekvés előtt néhány órával elfogyasztott kávé, amely a világ legelterjedtebb pszichoaktív szerének számít, nem pusztán felébreszt, hanem megzavarja a biológiai óra működését.

A kutatók szerint ez pedig az időeltolódás okozta rosszulléthez (jet-lag) hasonló nappali fáradtságot és lomhaságot okozhat. A kutatás azonban nem tér ki arra, hogyan befolyásolhatja a reggeli vagy napközbeni kávéfogyasztás a biológiai óránkat. A meglévő eredményeket ráadásul még meg is kell erősíteni. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az este elfogyasztott kávé nem csupán felélénkít, hanem vissza is állítja a biológiai óránkat, hogy később akarjunk lefeküdni – magyarázta a Science Translational Medicine szeptember 16-i számában megjelent tanulmány társszerzője, Kenneth Wright Jr., a Coloradói Egyetem professzora.

Wright és munkatársai öt embert vizsgáltak 49 napig. Három órával szokásos lefekvési idejük előtt vagy egy dupla eszpresszónak megfelelő mennyiségű koffeint tartalmazó tablettát, vagy egy placebo tablettát vettek be. A résztvevőket ezen kívül vagy éles fénynek, vagy tompa fénynek is kitették. Az éles fény szintén visszaállíthatja a biológiai óránkat, amitől később akarunk lefeküdni.

Az eredmények azt mutatták, hogy a koffein 40 perccel késleltette a résztvevők biológiai óráját, ami körülbelül fele annak, amennyivel az éles fény behatása késlelteti a belső óránkat. A kutatás arra utal, hogy a koffein valószínűleg a sejteken belüli jeltovábbítást befolyásolja, megzavarva ezzel a cirkadián ritmus egyik fő összetevőjét. Ha ez eredményeket sikerül alátámasztani, mit jelent ez azok számára, akik kávéval és más élelmiszereken keresztül fogyasztanak koffeint? A kutatás azt erősíti meg, amit a kávé szerelmesei amúgy is tudtak: ha valaki nem akarja magát másnap lomhának és kimerültnek érezni, lehetőleg kerülje a késői kávéfogyasztást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/esti-kavefogyasztas