Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Lehet, nem is depressziós, csak rosszul alszik?

Az alvási apnoéval küzdő emberek több mint 70 százaléka találkozik a depresszió tüneteivel, így a szakemberek gyakran félrediagnosztizálják állapotukat – tudjuk meg egy friss kutatásból, amely a the Journal of Clinical Sleep Medicine című szaklapban jelent meg.

Az Egyesült Államokban több mint 25 millió felnőtt küzd alvási apnoéval, vagy obstruktív alvási apnoéval: ez egy olyan állapot, amelynek során a légzés egy rövid időre újra és újra leáll alvás közben. A krónikus horkolás az egyik leggyakoribb tünete a problémának. A korábbi kutatások már igazolták, hogy az alvási apnoé növeli a depresszió kialakulásának kockázatát, amennyiben kezeletlenül marad, továbbá a magas vérnyomás, a sztrók, a 2-es típusú cukorbetegség és a különféle szívbetegségek is gyakoribbak az alvási apnoéval küzdő páciensek körében.

Az alvási apnoét a leggyakrabban az ún. CPAP terápiával kezelik, amelynek során egy maszkot helyeznek az arcra, illetve az orra alvás közben, amely a levegő finom bepumpálásával segít a légzőút nyitva tartásában. A friss tanulmányban – amelynek során 243 nőt és 183 férfit vizsgáltak – Dr. David R. Hillman, a University of Western Australia professzora megállapította, hogy minél súlyosabb az alvási apnoé, a beteget annál nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják depresszióval, amire érdemes odafigyelni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/apnoe-depresszio