Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Egy betegség, ami szívbetegség tüneteivel is jelentkezhet

Magyarországon, de az egész világon vezető betegségnek számít a szív és érrendszeri megbetegedés. Ennek tünetei között szerepelhet a szapora szívverés is, ami azonban sokszor nem ehhez a betegséghez kapcsolódik, hanem hormonproblémákat jelez.

Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa arra is felhívja a figyelmet, hogy bár valóban okozhatják a tüneteket pajzsmirigy problémák, ha az utóbbit nem kezelik, akkor az szívbetegséget is kiválthat.

Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy alapvetően két hormon termeléséért felelős: a T4 (tiroxin), és a T3 (trijód-tironin) hormonért. Ezen anyagok véráramba jutását a TSH nevű, az agyalapi mirigy által termelt hormon szabályozza. Hyperthyeriosis, vagyis pajzsmirigy túlműködés abban az esetben áll fenn, ha a T3, vagy a T4 hormonok szintje túl magas a szervezetben, vagyis a szerv túl sokat termel belőlük (ilyenkor a TSH érték alacsony). Ennek leggyakoribb oka a Basedow-kór, és az autonóm adenoma. A pajzsmirigy túlműködése felgyorsítja az embert, a beszéde, mozgása, gondolkodása is gyors, és ez sajnos a szerveit is érinti, így a szívet is.

A pajzsmirigy és a szív kapcsolata

A pajzsmirigy túlműködés tünetei között megtalálhatóak a dülledő szemek, a nehézlégzés, a meleg, nedves bőr, töredező haj és hajhullás. Ezek mellett a legjellemzőbb tünete a szapora szívverés, ami nyugalmi állapotban is jelentkezik. Ez megemelkedett pulzusszámot is eredményez, ami felnőtt embernél kezeletlen esetben 100 feletti is lehet, de mindenképpen eltér az egyén megszokott értékeitől.

Mind az alulműködés, mind pedig a pajzsmirigy túlműködése ártalmas lehet a szívre nézve. A szerv túlműködése a szívet is intenzív munkára kényszeríti, így emelkedik a pulzusszám is. Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa azt is kifejti, hogy ha a betegséget nem kezelik, akkor maradandóan károsíthatja a szívet is, méghozzá úgy, hogy hogy a szív üregei kitágulnak a fokozott működés következtében. Ez rontja a hatékonyságukat, így a szív munkája, teljesítménye csökken, továbbá súlyos ritmuszavarok is jelentkezhetnek.

Kezelése

A pajzsmirigy problémáit felismerni nehéz, hiszen a tünetek egy sor más gondra is utalhatnak, éppen ezért a legtöbben nem is foglalkoznak velük, várják, hogy maguktól elmúlnak. Sajnos azonban pajzsmirigy betegségek esetén a tünetek nem szűnnek, csak rosszabbodnak, és komoly szövődményeket eredményeznek, ha nem kezelik az alapbetegséget. Éppen ezért érdemes a figyelmeztető jelek megjelenése után mielőbb orvoshoz fordulni. A mirigy zavarait egy egyszerű vérvizsgálatból ki tudja mutatni a szakember, aki az adatok alapján a kezelést is meg tudja határozni. Ez jellemzően gyógyszerekkel történik, de fontos része lehet az életmódváltás, valamint akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/sziv-pajzsmirigy-betegseg