Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Több véradóra volna szükség

Nagyjából állandó a hazai véradók és véradások száma, de mindkettőből többre volna szükség!

Idén eddig valamivel több, mint 267 ezren járultak hozzá az évi mintegy 400 ezer egységnyi, azaz körülbelül 180 ezer liternyi vér összegyűjtéséhez - ismertette Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója a véradók napján.  A véradás nem egyenletes az év folyamán, így például nyáron kevesebb a véradás, és vannak olyan időszakok is, amikor egyes vértípusnak, például az Rh-negatív vérnek vannak szűkében. Szólt arról is, hogy a férfiak évi 4-5, a nők 3-4 alkalommal adhatnak vért.

A Magyar Vöröskereszt honlapja szerint naponta mintegy 1800 véradót kell toborozni ahhoz, hogy a biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Egyetlen véradással három betegen segíthet a véradó: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitis-B, a Hepatitis-C, a szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet mindenki, aki:

egészségesnek érzi magát

az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolvány és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is.) feltétlenül szükséges  

elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves

testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot

a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek

A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/hazai-veradas