Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Könnyebben elhízik, aki keveset alszik

Az egészséges időtartamnál kevesebbet alvók a megtakarított idő egy részét is evés-ivásra fordítják, és a napirendjük hektikussága is hozzájárul a hízáshoz.

Azok az emberek, akik rendszeresen kevesebbet alszanak napi hét óránál, napi 8,7 perccel több időt töltenek evéssel, és nem ritkán 28,6 percet szánnak az ivásra. Ez az extra dőzsölés vezethet ahhoz, hogy a keveset alvók gyakran túlsúllyal küzdenek – tudjuk meg a birminghami University of Alabama friss kutatásából.

Mint kiderült, a problémát az okozza, hogy aki alvás helyett tévét néz, számítógépezik vagy olvasgat, jó eséllyel nassol is közben, így érthető, hogy a kilók gyarapodnak. Emellett a kevés alvás gyakran hektikus napirendet sejtet: nem csoda, hogy a szokatlan időpontokban elfogyasztott ételek és italok plusz kilókat hoznak.

“Arra következtetünk, hogy aki keveset – vagyis 7 óránál kevesebbet – alszik, az jó eséllyel evéssel vagy ivással múlatja az időt, vagyis több kalóriát visz be, mint amennyire szüksége volna. Ezzel együtt további kutatásokra van szükség, hogy messzemenő következtetéseket vonhassunk le” – mondja a kutatást vezető Dr. Gabriel Tajeu. A szakember szerint azt is érdemes volna alaposabban feltérképezni, hogy tévénézés közben szívesebben fogyasztunk-e cukros üdítőket, mint vizet, ami megint csak súlygyarapodáshoz vezethet. A kutatók 21 150 amerikai felnőtt adatait vizsgálták, akik 21 és 65 év közöttiek voltak 2006 és 2008 között, és 55,8 százalékuk volt nő.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/konnyebben-hizik-keveset-alszik