Rostban gazdag élelmiszerek többek között a zöldségek, a gyümölcsök, a bab és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Amint arra a kutatásban résztvevő dr. Kathleen Harnden felhívta a figyelmet, a legújabb vizsgálatok fényében a rostoknak védelmező hatásuk van a nők számára főleg tizenéves korban, hiszen ekkor indul fejlődésnek a mell. A vizsgálat során több mint 44 000 ápolónőt kísértek figyelemmel, akik többségükben a harmincas-negyvenes éveikben jártak. Felmérték valamennyiük étrendjét – egészen a gimnáziumi évekig visszamenőleg -, illetve az egyéb életmódbeli jellemzőiket. A kutatás 20 éve alatt közülük kicsit több mint ezer személynél alakult ki mellrák, ám az adatok azt mutatták, hogy minél több rostot fogyasztott valaki még a fiatal felnőttkorában, annál kisebb volt ennek a betegségnek a kockázata. Számszerűsítve, azoknál, akik rostfogyasztás tekintetében a felső húsz százalékba tartoztak 19 százalékkal kisebb eséllyel jelentkezett a mellrák, mint azoknál, akik az alsó húszba. A tizenéves korban elfogyasztott rostmennyiség is sokat számított, akik ugyanis ebben az életkorban a legtöbb rostot ették, 16 százalékkal kisebb eséllyel lettek mellrákosak, mint azok, akik a legkevesebbet, pedig az előbbiek sem vitték túlzásba. Harndnen hozzátette, nehéz megmondani, hogy vajon valóban a rostfogyasztás csökkentette-e a mellrákot, de a többi tényező figyelembevétele mellett is úgy tűnt, hogy igenis számít, ki mennyi rostot fogyasztott.
Korábbi kutatások már arra is rávilágítottak, hogy a rostok csökkentik a szívbetegség, a cukorbetegség, valamint bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, a rostban gazdag élelmiszerek ugyanis még számos egyéb hasznos tápanyagot is tartalmaznak, fogyasztásuk tehát mindenképpen ajánlott.