Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Egyes krónikus betegek ellátását a gyógyszerészek is el tudnák végezni az orvosok helyett

Egy friss kutatás szerint a gyógyszerészek az orvosoknál hatékonyabban tudnak segíteni a krónikus betegeknek például a vérnyomásuk, a koleszterin-, vagy a vércukorszintjük kordában tartásában, amennyiben erre lehetőséget kapnak.

Dr. Timothy Wilt, a Minnesota Egyetem orvosi karának professzora munkatársaival azért fogott bele egy ilyen irányú kutatásba, mivel az Egyesül Államokban sok helyen orvoshiány van, és gyakran egyéb egészségügyi dolgozókat – például nővéreket, asszisztenseket – is be kell vonni a munkába, hogy elég hatékonyak legyenek.

Arcunk elárulja betegségünk és annak előszobáját is!> > > [1]

A Kongresszusnak benyújtott új törvényjavaslat alapján a gyógyszerészeket is egészségügyi dolgozóknak tekintenék, és ennek megfelelően béreznék is őket. A gyógyszerészek a betegek első számú egészségügyi gondozói lehetnének, akik fel tudnák mérni egészségügyi állapotukat, tanácsokkal látnák el őket, sőt akár laboratóriumi vizsgálatokat vagy orvosságokat is elő tudnának írni számukra. Szükség esetén pedig a gyógyszerész a megfelelő szakorvoshoz irányíthatná a hozzá érkezőket. Az előzetes felmérés során Wilt és munkatársai 63 korábbi tanulmányt néztek át, mely 65 különböző populációban készült, összesen több mint 33 000 fő bevonásával. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a betegek, akiknél a gyógyszerész foglalkozott a különféle krónikus problémákkal, hatékonyabb segítséghez jutottak, mint azok, akik a hagyományos orvosi ellátásban részesültek, illetve több gyógyszert is írtak fel számukra, ami persze kérdéses, hogy minden esetben feltétlenül jó-e.

A szakemberek úgy vélik, nagyon hasznos lehet, ha a gyógyszerész levesz egy adag terhet az orvosok hátáról, és ezzel utóbbiaknak felszabadul az idejük arra, hogy a komolyabb, súlyosabb esetekkel foglalkozzanak. Természetesen az elsődleges diagnózis felállítása továbbra is az orvosok feladata kell, hogy maradjon, de a krónikus betegek folyamatos figyelemmel kísérését a gyógyszerészek is tökéletesen meg tudják oldani. A kutatás részleteiről az Annals of Internal Medicine című lapban olvashatnak az érdeklődők.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/gyogyszereszek-orvosi