Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Milyen italok tesznek jót a beleinknek?

Nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk és milyen gyógyszereket veszünk magukhoz, mivel ezek mind hatással vannak bélflóránk működésére – derül ki egy friss kutatásból.

A gyümölcsök, a zöldségek, a kávé, a tea, a bor, a joghurt és az író segítenek abban, hogy a beleink baktériumkészlete változatosabb, s ezáltal ellenállóbb legyen. Ez az, ami az immunrendszert hosszútávon erősíti, és a betegségeket távol tartja. „Tudományos berkekben tartja magát a nézet, hogy minél változatosabb a bélflóra, annál egészségesebb az ember, ezért a cél az, hogy változatos étkezéssel gondoskodjunk a megfelelő baktérium-diverzitásról” – vélekedik a kutatást vezető Dr. Jingyuan Fu, a holland Groningeni Egyetem genetikus adjunktusa. Kiderült az is, hogy azok az ételek, amelyek szénhidrátban gazdagok, alapvetően gyengítik a bélbaktériumok diverzitását. Ebbe a kategóriába tartoznak a magas zsírtartalmú tejek és a sok cukorral édesített üdítők. Emellett a gyógyszerek is komoly hatással vannak belünk működésére: az antibiotikumok és egyes diabétesz elleni gyógyszerek szintén csökkentik a baktériumok diverzitását, ezáltal a szervezet védekezőképességét.

Arcunk elárulja betegségünk és annak előszobáját is!> > >   [1]

Hasonló a helyzet a dohányzással, illetve szívinfarktus után is csökken a diverzitás. Minden ember belében több trillió mikroorganizmus él, amelyre a szakemberek a bél mikrobiómájaként szoktak utalni. A mikrobiómát a szervezet legnagyobb immunrendszerének is szokás hívni, és az életmód az, ami a leginkább befolyásolja minőségét. A kutatás a Science című szaklapban került publikálásra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/bakteriumok-belflora-jo