Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Füst nélkül – Segítség a leszokáshoz

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Minden dohányzó ember életében az a pillanat, amikor úgy dönt: abbahagyom. Az elhatározást előbb-utóbb tett is követi, ami gyakran végződik kudarccal. A dohányzók többsége a leszokáshoz elegendőnek tartja az erős akaratot, ez azonban önmagában általában kevés. Annál nagyobb a leszokás esélye, minél több "mankót" használ a páciens.Az első természetesen az akaraterő. A dohányzást csak akkor lehet jó eséllyel abbahagyni, ha nemcsak a család vagy az orvos szeretné, hanem a dohányzó ember is. Dohányozni azonban nemcsak fizikai függőség, hanem "életforma" is. Mindenkinek meg kell találni azokat az érveket, melyek számára a leghatékonyabb segítséget nyújtják abban, hogy az akaraterejét megacélozza.

A legtöbben a halálos kimenetű betegségektől rettegnek, melyek a dohányzás következményei (pl. tüdőrák [0]). Ha valakinek a környezetében a dohányzás következtében elhalálozott ismerőse akad, ez általában erős elrettentő hatással bír. A dohányzás elleni kampányok szakértői kimutatták, hogy azoknak a kampányoknak van a legnagyobb hatásuk, melyek a dohányzás szomorú egészségügyi következményeit mutatják be. Az akaraterőt a pozitív gondolatokkal is támogathatjuk, pl. kevesebb lesz a kiadásunk (ami havonta akár 20-30 ezer forintot is jelenthet), üdébb lesz a leheletünk, bőrünk kevésbé öregszik stb.

Milyen eszközök állnak rendelkezésre, hogy a nikotinéhséget csökkentsük?

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikotintartalmú rágógumi

A cigarettában több rákkeltő anyag is található, a nikotin azonban nem tartozik ezek közé. Ez a vegyület a függőség kialakulásáért felelős. A fokozatos leválást segíti a nikotintartalmú rágógumi. Nikotintartalma a száj nyálkahártyáján keresztül jut a véráramba, így csökkenti a nikotin utáni sóvárgást. Fontos a használati utasítás betartása, túlságosan sok nikotin bejuttatása esetén mellékhatások lépnek fel. A rágógumit akkor kell használni, amikor rátör a dohányzóra az erős rágyújtási kényszer.

Előnye, hogy a dohányzó maga képes "beállítani" a számára szükséges adagot, valamint a rágás maga is csökkenti a dohányzás utáni vágyat. A kezelés kezdetén általában óránként egy gumi alkalmazható, 8-12 darab leginkább egy napra elegendő, de 24 darabnál több nem használható 24 óra alatt. A kezelés időtartama három hónap, fokozatosan csökkenő adagban.

Egyéb lehetőségek

A másik legelterjedtebb módszer a dohányzásról való leszokásban a nikotintartalmú tapasz. Elegendő napi 1 tapasz bőrre való felhelyezése, melyet 24 órán át kell a bőrön tartani, és három hónapon át kell használni egyre csökkenő adagban. Ez a módszer 18 éves kor alatt nem ajánlott, és a kúra megkezdésekor a dohányzást azonnal abba kell hagyni.

A nikotin pótlására létezik még aeroszol, orrspray és nyelv alá helyezhető tabletta is, ebben háziorvosunk tud segíteni. Mindegyik gyógyszerforma 18 éves kor után javasolt általában 3 hónapig tart egy-egy kúra. A nikotinpótlás megkezdésekor minden esetben azonnal abba kell hagyni a dohányzást!

Az akaraterőt nem tudják pótolni a gyógyszerek, de hatásuk révén megkönnyítik a leszokást, a leszokóban lévőnek legalább a nikotinéhséggel nem kell küzdenie. Dohányzás nem egyenlő a nikotin pótlásával, tehát a leszokni kívánónak készülnie kell az új életformára is. Ha első nekifutásra nem sikerül, ne adjuk fel! Tartsuk szem azt az érdekes paradoxont, hogy a sikertelen leszokási kísérlet növeli a legközelebbi próbálkozás esélyét!

Soha nem késő elkezdeni! Minden mentes nap egészségesebbé tesz.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/themes/psyc/fustnelkul1.htm