Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Több rost, egészségesebb időskor

Nem csak az emésztésünkre van jó hatással a rostokban gazdag étkezés, hanem abban is segít, hogy „szépen öregedjünk”, vagyis elkerüljük az időskori megbetegedéseket.

A Westmead Institute friss kutatása szerint érdemes időt szánni arra, hogy a megfelelő mennyiségű élelmi rostot vegyük magunkhoz a kenyérből, a gabonapehelyből és a gyümölcsökből, hiszen ez segít majd abban, hogy időskorban is egészségesek maradjunk. A kutatás során a szakemberek több mint 1600 felnőttet vizsgáltak, akiknek életkora 50 év vagy annál több volt. A fő fókuszban az állt, hogy milyen összefüggések vannak a szénhidrát alapú táplálkozás az egészséges időskor között, növekszik-e a szisztematikus betegségek kialakulásának esélye.

A szakemberek számos tényezőt vizsgáltak, és kiderült, hogy a szénhidrát bevitelt, a teljes rost bevitelt, a glikémiás indexet, glikémiás terhelést és a cukor bevitelt is figyelembe véve a jelek szerint a rostbevitel az, ami a leginkább meghatározza későbbi egészségünket.

Az egészséges öregedés annyit jelent, hogy az idős ember semmilyen fogyatékossággal nem küzd, nincsenek depresszív tünetei, kognitív is friss marad, elkerülik a légzőszervrendszeri problémák és az olyan krónikus betegségek, mint pl. a rák, a koszorúér betegség és a stroke. A kutatást vezető Bamini Gopinath szerint ez az első kutatás, amely a szénhidrátbevitel és az egészséges öregedés kapcsolatát vizsgálja, de a további összefüggések felállításához szélesebb körű kutatásra van szükség.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/rostos-idoskori