Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Ikrek: fárasztó boldogság

Az ikrek, vagy akár hármasikrek születésének száma az Egyesült Államokban az utóbbi években folyamatos növekedést mutatott, de más országokban is hasonló a helyzet. Szerencsére, ma már fel vannak erre készülve a szakemberek, és számos segítséget kaphatnak a nem kis feladat előtt álló szülők is.

Aki ikreket vár, annak fel kell rá készülnie, hogy nagy valószínűséggel koraszülés fog bekövetkezni, és az újszülöttek az átlagnál kisebb súllyal jönnek majd a világra. A Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiájának (AAP) ajánlása alapján, az ikreket váró kismamának gyakrabban kell az orvosánál megjelennie ellenőrzésre, és időben tájékozódnia kell a rá váró feladatokról. Az ikrek nevelése során sokkal több pelenkára lesz szükség, de autós ülésből sem lesz elég egy, ruhákból, tápszerből – később bébiételből – is nagyobb mennyiség kell majd, sőt az is lehet, hogy a lakást is nagyobbra kell cserélni.

Noha az ikrek sok mindenen osztozkodhatnak, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mindannyian külön egyéniségek, és eszerint is kell bánni velük. Főleg egypetéjű ikrek esetében nagy a kísértés, hogy egyformán öltöztessük őket, és pont ugyanannyi időt töltsünk velük, pedig személyiségüktől függően nekik is más és más dologra lehet igényük, ezért inkább abban kell támogatni őket, hogy saját egyéniségük kialakulhasson, és mindannyian boldogok legyenek.

Az ikrek gyakran a szülő összes energiáját és figyelmét lekötik, ráadásul a barátok, rokonok, sőt még az utcán az idegenek részéről is nagy érdeklődésre számíthatnak. Ha van nagyobb testvér a családban, akkor a részéről a féltékenység a szokásosnál is erőteljesebb formában jelentkezhet, amit a szülő azzal védhet ki, ha dupla vagy tripla jutalmat ígér azért, ha a nagyobb gyermek segít bármiben a kicsikkel kapcsolatban. Ezzel könnyebben bevonhatjuk őket a családi rutinba, de ne feledjük el, hogy a nagyobb testvérnek is szüksége van saját időre, amikor az anyukája és apukája csak vele foglalkozik. Ahogy az ikrek egyre nagyobbak lesznek, fokozatosan kialakul közöttük egy nagyon szoros kötelék, sőt akár még egy saját nyelvük is lehet, amit csak ők értenek. Előfordulhat, hogy nem is keresik mások barátságát, hiszen jól elvannak egymással, ezért oda kell figyelni arra, hogy néha egymás nélkül is legyenek, és így lehetőségük legyen arra, hogy saját barátaik legyenek, illetve a többi testvért se rekesszék ki maguk közül. Gyakori az is, hogy az iskolában már külön osztályba íratják be az ikreket, így elkerülve azt, hogy a tanárok egy kalap alá vegyék őket. Ha ez a gyerekekben szorongást vált ki, érdemes egy gyerekgyógyásztól tanácsot kérni.

A kimerülés elkerülése érdekében, az ikres szülőknek különösen fontos, hogy amikor csak lehetőségük van rá, pihenjenek le, éjszaka pedig lehetőleg felváltva keljenek fel a kicsikhez. Ha a család anyagilag megengedheti magának, esetleg még extra segítséget is érdemes igénybe venni, például a bevásárláshoz vagy a takarításhoz, de a barátoktól, családtagoktól sem kell szégyellni segítséget kérni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/ikrek-szuletes