Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Használ-e a futás a térdízületeknek?

Korábban általános vélekedés volt, hogy a futás során történő fizikai megterhelés hatására enyhén begyulladnak az ízületek, ami fájdalmat okoz: ez a szív- és érrendszeri egészség ára, mondták erre a futók. Most azonban megdőlni látszik ez az elképzelés: egy friss kutatás szerint a futás hatására a gyulladás a térdízületeken csökken, nem növekszik.

„Úgy tűnik, hogy az elképzelés, hogy a hosszútáv-futás megterheli a térdízületeket és enyhe gyulladást okoz, valójában egy mítosz, amely most megdőlni látszik. Ez jó hír a futók számára” – fogalmaz a kutatást vezető Matt Seeley, a BYU sporttudományért felelős adjunktusa. A European Journal of Applied Physiology című szaklapban publikált anyag során a szakemberek 18 és 35 év közötti, egészséges férfiakat és nőket vizsgáltak futás előtt és után. A kutatókat az érdekelte, hogy mi történik a térdízületekkel 30 perc futást követően.

A legegészségesebb csokoládé Peruból, istenien finom!> > >    [0]

„Egyértelmű, hogy az egészséges, fiatal alanyok esetében a futás hatására olyan környezet jön létre a térdízületek mentén, amely a gyulladást meggátolja, és ez hosszútávon kedvez az ízületek egészségének” – mondja a szakember. Mindez azért is jó hír, mert a csontritkulás olyan probléma, amely csak az Egyesült Államokban több mint 27 millió embert érint, és futás segítségével a betegség a jelek szerint nagyobb eséllyel kerülhető el hosszútávon.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/terizulet-futassal