A közel 2000 személy bevonásával végzett kutatás során a nők körében a legtöbb joghurtot fogyasztóknál 3,1-3,9 százalékkal jobb értéket mértek a teljes csípő- és combnyakcsont-sűrűség tekintetében, mint azoknál, akik a legkevesebb joghurtot ették. Férfiak esetében a csontállományok között 9,5 százalékos különbséget mértek, azaz ennyivel volt alacsonyabb mértékű a csontritkulás azoknál, akik a legtöbb joghurtot ették, azokhoz képest, akik a legkevesebbet.
Honnan tudható, hogy aranyerem van és nem valami más? [0]> [0]>>
A vizsgálat során a szakemberek számos egyéb tényezőt is figyelembe vettek, például a testtömeg-indexet, a vesefunkciót, a fizikai aktivitást, a tej- és sajtfogyasztást, a kalcium- és D-vitamin-bevitel mennyiségét, továbbá a dohányzást és alkoholfogyasztást is, ám ezekkel együtt egyértelműen kimutatható volt, hogy a nőknél 39, a férfiaknál pedig 52 százalékkal csökkent a csontritkulás esélye a megnövelt joghurtfogyasztás következtében.
Sóval lehet fantasztikusan megszépülni, megmutatjuk >>> [1]
Amint arról a kutatást vezető dr. Eamon Laird beszámolt, a joghurt számos csonterősítő tápanyagot tartalmaz, így nem csoda, ha ilyen jótékony hatása van, ezzel együtt még további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a pontos mechanizmusát is megérthessük ennek a kedvező folyamatnak. A szakemberek eredményeiket az Osteoporosis International c. szaklapban tették közzé.