A US Food and Drug Administration adatai szerint nyáron megnő az ételmérgezések aránya, hiszen a nagy hőségben az élelmiszerek nem őrzik meg frissességüket úgy, mint télen. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy néhány alapvető szabályt betartsunk:
– Akár a kertben, akár egy nyilvános tűzrakóhelyen sütögetünk, a nyers húst mindig külön tároljuk a többi ételtől. Fontos, hogy a hús leve ne csöpögjön más ételekre.– Mossuk el alaposan az edényt és a vágódeszkát, amivel a hús kapcsolatba került.
– Ügyeljünk arra, hogy grillezés során a húsok elérjék a megfelelő hőmérsékletet. Ehhez akár a húsba szúrható hőmérőt is vásárolhatunk.
– Ne vegyük ki a romlandó ételt a hűtőből otthon, amíg a felhasználásra nem kerül. Ha lehet, hűtőtáskában juttassuk el a grillezés otthontól távol eső helyszínére.
Ne felejtsük, hogy a hűtőből kivett étel legfeljebb két órán át fogyasztható, de hőség esetén ez az időintervallum akár egy órára is csökkenhet.