A kutatás kimutatta, hogy azoknál, akik sok egészséges zöldséget, babot, teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, kisebb volt a szívbetegség kockázata, ugyanakkor mindez nem volt igaz azokra, akik szintén növényi alapú élelmiszereket fogyasztottak, ám olyanokat, melyek korántsem számítanak egészségesnek, mint például a tészta, kenyér, krumpli. Amint arról a kutatást vezető Ambika Satija, a Harvard Közegészségügyi Iskola munkatársa beszámolt, nem minden növényi alapú élelmiszer egyformán egészséges, a választásnál az kell legyen a fő szempont, hogy miben mennyi és milyen minőségű tápanyag van.
A 21. század különös betegsége> > > [0]
A Journal of the American College of Cardiology című lapban három különböző kutatást tettek közzé, melyek mind az 1980-as-90-es években kezdődtek. A kutatók azt vizsgálták, ki mennyi és milyen típusú növényi alapú élelmiszert fogyasztott és ezek milyen mértékben befolyásolták a szívbetegség kialakulásának esélyét. 2013-ra a résztvevők közül több mint 8600-an szenvedtek el szívrohamot, vagy haltak meg szívbetegség következtében, de ez a szám kisebb volt azok körében, akik rendszeresen ettek zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, magvakat, teljes kiőrlésű gabonákat, barna rizst. Ugyanakkor, akik a kevésbé egészséges növényi alapú élelmiszereket preferálták, vagyis sok krumplit, finomított gabonát, cukros gyümölcslét fogyasztottak, azoknál közel egyharmadával nőtt a szívbetegségek előfordulásának esélye, hasonlóan azokhoz, akik sok állati terméket – húst, sajtot, vajat – fogyasztottak.
A szénanátha súlyos szövődményei >>> [0]