Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Az aranyér kezelése

Számtalan ok vezethet az aranyér megjelenéséhez, de kiemelkedik közülük a táplálkozás jelentősége. Aki nap mint nap nehéz, fűszeres, kevés rostanyagot tartalmazó ételeket fogyaszt, és ezt még rendszeres alkoholfogyasztással is tetézi, bizton számíthat a csomók és a panaszok megjelenésére. Az aranyér gyakoriságáról közölt adatok szerint akár népbetegségről is lehet beszélni, mert az 50 év feletti korosztályban előfordulása elérheti a 70-80%-ot is.

Miért alakulnak ki az aranyeres csomók? Egyértelmű válasz nincs, de szerepet játszhat benne a vénafal gyengesége, a tartós szorulás, az egyén foglalkozása, a hasűri nyomás tartós növekedése (pl. nehéz fizikai munka, sport stb.), a táplálkozás minősége, a kor, a terhesség, daganatos megbetegedés, a végbél nyálkahártyájának étellel és gyógyszerrel történő izgatása (pl. alkohol, cseresznyepaprika).

Az aranyér kialakulásáról részletesebben itt olvashat >> [1]

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Erre figyelmeztet a vérzés vagy fájdalom megjelenése. Általában a vérzés friss, piros vért jelent. A fájdalom kórképtől függően enyhe, szúró vagy görcsös jellegű, de nem ritka az igen heves fájdalom sem. Nagyon fontos tünet lehet a vérzés, mert gyakran ez az első jele a végbélben megjelenő daganatos megbetegedésnek. A csomók létrejöttével kapcsolatban említettük a nyomásfokozódást, amit viszont okozhat kialakuló daganat is. Sokszor előfordul, hogy a beteg azért kerül későn műtétre, mert vérzéses panaszait vizsgálat nélkül az aranyeres csomókkal magyarázzák.

Mit tehetünk, ha az aranyeres csomók kialakultak és panaszokat okoznak? A kezelés attól függ, hogy melyik stádiumban vannak a csomók. Beosztás alapján első, másod, harmad- és negyedfokú törzsekről beszélünk, attól függően, hogy mekkora a törzs, mennyire jelenik meg a végbélnyíláson keresztül.

A kezelés módjai

Konzervatív és ambuláns eljárások

A konzervatív kezelést akkor alkalmazzák, ha a csomók nagysága nem haladja meg az első és másodfokot. Általában a panaszok múló vérzésben nyilvánulnak meg, különböző fájdalmak kíséretében. A leggyakrabban használt ambuláns eljárás a gumi ligatúrával történő kezelés, amikor a megfelelő törzsekre kis gumigyűrűt helyeznek fel, ezzel annak elhalását és kiürülését okozva. Az így keletkezett nyálkahártyaseb nyomtalanul gyógyul, és az alaphoz fixálva megakadályozza a további előesést.

Az utóbbi években elterjedté vált különböző fényeffektusok alapján működő eszközök, illetve a lézer a lézer alkalmazása. Ezek hatásspektruma szűk, a kezelés nagymértékű növekedése nincs arányban a várható eredménnyel.

Műtétek

Amennyiben a panaszok igen hevesek, kizáródás, gyulladás, esetleg elhalás alakul ki az aranyeres törzsekben, akkor a betegnek kórházi ellátásra és műtéti beavatkozásra van szüksége. Gyakran rosszul értelmezett szégyenérzetből nem fordulnak időben orvoshoz a betegek, így ambulánsan jól és eredményesen kezelhető aranyeres törzsekből már csak műtéti úton kezelhető, komplikáltabb esetek alakulnak ki.

A vastagbéldaganatok nagymértékű terjedése is arra int: végbélpanaszok esetén forduljunk szakorvoshoz, hogy időben el lehessen dönteni a kezelés irányát, vagy ha panaszainkat az aranyeres törzsek okozzák, minél kisebb és hatásosabb eljárást tudjanak alkalmazni.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/themes/sick/aranyer.htm