Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Nem okoz rákot az aszpartam

Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartam és az aszpartam-tartalmú üdítőitalok egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta az édesítőszer daganatos betegségeket előidéző hatását, ami miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek a kérdés kiderítésére

Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban több százezer, 50 és 69 év közötti nő és férfi részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartamtartalmú üdítőitalok fogyasztása és az agy, illetve a vérképzőrendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között.

A következő frissítőket vették górcső alá: szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, jeges tea, valamint aszpartammal édesített kávé és tea. A vizsgálatban külön szempont volt, hogy a résztvevők milyen gyakorisággal és mennyit fogyasztottak ezekből, illetve, hogy az italok mennyi édesítőszert tartalmaztak. A vizsgálati csoportok kialakításának szempontjai között szerepelt a résztvevők életkora, neme, etnikai hovatartozása, testtömegindexe, a dohányzás, és cukorbetegség előfordulása.

Az ötéves felmérés során a kutatók a vizsgált csoportok egyikében sem találtak összefüggést a vizsgált daganatok kialakulási gyakorisága és az aszpartamtartalmú italok fogyasztása között. Elmondható tehát, hogy az aszpartamtartalmú üdítők fogyasztása nem növeli sem az agy, sem a vérképzőrendszer rosszindulatú elváltozásainak kialakulását.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/themes/sick/aszpartam.htm