Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Dr. Alwazir Fóris kardiológus tanácsai a nyárra

Van aki hisz és van aki kételkedik a globális felmelegedésben, de sokak egyetértenek abban, hogy a nyaraink egyre melegebbek és egyre nehezebb elviselni azokat. Az egyre forróbb nyarak a fiatal, egészséges szervezetnek is gyakran terhet jelentenek. Alábbiakban Dr. Alwazir Fóris, az Oktogon Medical Center kardiológusának cikkét olvashatják.

A testhőmérsékletünk egy szűk tartományon belül mozog és szervezetünk ezt automatikusan csodálatos módon szabályozza. Melegben mindenki izzad, hogy lehűljön, ez egyben azt jelenti, hogy a szokásosnál több folyadékot veszít a testből. Ez akár átmenetileg csökkentheti a vérnyomást, és szaporábbá teheti a szívverést is, ami nem jelent problémát a legtöbb ember számára.

Idősebb korban (70 +) a melegben a testhőmérséklet megfelelő egyensúlyban tartása, hő leadás intenzitása már csökken, mert ilyenkor olyan folyamatok mennek végbe a testünkben, melyek ezt nehezítik. Csökken a verejtékmirigy kibocsátó képessége, csökken a bőr véráramlása, csökken a szívteljesítmény, részben ebből adódóan a vese kisebb vérátáramlása is csökkenést mutat.

Szívbetegség, vagy magas vérnyomása esetén a szélsőséges hőség további extra terhet róhat a keringésére, ezért különösen fontos, hogy az alábbi tanácsokat az időskorú páciensek különösképpen figyelembe vegyék

•Tartsa magát hidratálva, azaz fogyasszon sok vizet vagy más cukormentes italt. (Amennyiben korlátozott folyadékbevitelt írtak elő számára korábban, egyeztessen orvosával).

•Kerülje az alkoholos, valamint a koffeintartalmú italokat.

•Hideg ételeket, különösen salátákat és magas víztartalmú gyümölcsöket fogyasszon.

•Otthona a lehetőségek szerint legyen hűvös.

•Viseljen könnyű, laza, pamut ruházatot.

•A nap folyamán 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon.

•Használjon fényvédőt.

•Kerülje a fizikai terhelést.

Forró idöszak során a vérnyomást rendszeresen kell ellenőrizni, ugyanakkor fontos tudni, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek dózisát nem szabad változtatni orvosi konzultáció nélkül.

Bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek amellett, hogy csökkentik a vérnyomást, hathatnak a szívverés frekvenciájára. Mások a vizelet kiválasztásra, sóveszteségre, szomjúságérzetre.

A nem megfelelő folyadékbevitel akár olyan állapotot eredményezhet, mely során egyes gyógyszerek koncentrációja a terápiás szint fölé emelkedve komoly szövődményeket okozhat.

Ebben a pár sorban - a teljesség igénye nélkül - lsősorban a magasvérnyomásos páciensek számára szolgáltam egészségvédő jótanácsokkal a nyári időszakra. Kérem, ne feledjék, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszereken kívül minden gyógyszer szedése során szükség van megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására!A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/kardiologus_tanacsai_nyar