Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Télen különösen fontos a C-vitamin!

Tavasszal és nyáron könnyen hozzájuthatunk C-vitaminhoz, azonban a téli beálltával kevésbé lehet beszerezni friss gyümölcsöket, zöldségeket, így akár hiányt is szenvedhetünk e fontos vitaminból. A szervezetnek pedig épp a hűvös hónapokban van a legnagyobb szüksége rá.

Az emberi szervezet nem tud C-vitamint (aszkorbinsavat) előállítani, ezért ételekből, vagy étrendkiegészítő készítményekből tudunk hozzájutni. De miért is olyan fontos ez a közismert vitamin?

 

 

Ezt nyújtja a C-vitamin!Támogatja az immunrendszert, növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza tevékenységüket, ezzel segít szembeszállni a vírusos és bakteriális fertőzésekkel. Antioxidánsként hatástalanítja a sejtek anyagcseréjének melléktermékeként létrejövő szabadgyököket, amelyek károsítják a sejtmembránokat, rombolják a DNS-t, jelen¬tős szerepet játszanak a tüdő- és a szívbetegségek, valamint a rák kialakulásában. A C-vitamin támogatja az idegrendszert, segíti a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását, részt vesz az energiatermelő anyagcsere folyamatokban. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. A bőr sem lehet szép nélküle, mivel szerepe van a kollagén-képződésben is. A vitamin súlyos fokú hiánya esetén vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, gyulladások alakulhatnak ki, és a fertőző betegségekkel szembeni védekezés is lecsökken.

Mennyit fogyasszunk a C-vitaminból?

A téli betegségek megelőzésére, az immunrenszer erősítésére napi 1000 mg C-vitamin sem túlzás. Szintúgy ajánlható ez a mennyiség az aktív sportolóknak, megfázásos betegségek esetén, a dohányzóknak, a túl sok alkoholt fogyasztóknak, műtét utáni lábadozás során. Akik stresszesen élnek rengeteg C-vitamint felemésztenek, nekik is ajánlott ez a mennyiség.

Az aszkorbinsav, mivel vízben oldódó vitamin, nem tud felhalmozódni a szervezet zsírszöveteiben. Ha több kerül be, egyszerűen a vizelettel távozik, ezért nem lehet túladagolni. De vigyázni kell, mert lebomlása során oxalát képződik, aminek túlzott jelenléte a vizeletkiválasztó rendszerben vesekövet okozhat.

Magas C-vitamin tartalma van a bogyósgyümölcsöknek, a friss zöldségeknek, a paradicsomnak és a paprikának. Téli időszakban a citrusfélékben (citrom, narancs, grapefruit), kiviben, a céklában és savanyúkáposztában is megtalálhatjuk. Érdemes csipkebogyó teát is kortyolgatni, rendkívül magas a C-vitamin tartalma, a téli betegségek megelőzésére, tüneteinek enyhítésére is kiváló. Egy jó minőségű C-vitamin tabletta étrendkiegészítő formájában is hatékony segítséget nyújthat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/c_vitamin_fontos