Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Amikor kín a mozgás: a rheumatoid arthritis

Merevség, a végtagok duzzadása, fáradtságérzet, vérszegénység, fogyás, láz, gyakran bénító erejű fájdalom… Mindezt a rheumatoid arthritis, egy olyan krónikus gyulladásos megbetegedés okozza, amely több különböző szervben is jelentkezhet, de legfőképpen az úgynevezett gömbízületek belső felszínét bélelő szövetet támadja meg.

A rheumatoid arthritis a legtöbb népcsoportban átlagosan másfél százalékos gyakorisággal fordul elő. A fogamzóképes korú nők veszélyeztetettsége háromszorosa a férfiakénak, de idősebb korosztályokban ez a különbség kiegyenlítődik.

A betegség egyértelmű magyarázatát eddig nem sikerült megtalálni, bár számos, logikusnak tűnő elméletet dolgoztak ki a kérdéssel foglalkozó szakemberek. Szinte biztos, hogy örökletes tényezőknek is szerepet tulajdoníthatunk. Egyes genetikai jegyek (bizonyos fehérvérsejt-antigének) hordozása például kétszer olyan gyakran fordul elő a rheumatoid arthrisises betegek között, mint egészségesekben.

A betegség kialakulása

Feltételezhető, hogy arra örökletesen hajlamos egyénekben valamilyen külső, egyelőre ismeretlen tényező (baktérium, vírus, egyéb ágens?) olyan kóros immunológiai folyamatot indít el, amelynek következménye az ízületek, illetve egyéb szervek károsodása lesz. A betegség lényegét az ízületi felszín gyulladásos burjánzása képezi, amely előbb a porcot, majd mélyebbre hatolva a csontot is károsítja, illetve a környező inak gyulladásával is társul.

Klinikai tünetei

A betegség leggyakrabban a kéz és a láb kisízületeit érinti, általában szimmetrikusan. Előfordul, hogy a tünetek csak az egyik oldalon jelentkeznek, de az idő haladtával később a másikon is kialakulnak a panaszok. Egyéb ízületek gyulladása is előfordulhat, sőt bizonyos esetekben testszerte, szinte valamennyi ízületben jelez a beteg tüneteket. Nagyon ritkán ízületi panaszok nélkül, belső szervi problémákkal jelentkezik a betegség, s csak később mutatkoznak a mozgásszervi tünetek.

Kezdeti panaszként változó ízületi fájdalmat említenek a betegek. Egyéb jel híján ilyenkor még nagyon nehéz a korrekt diagnózis kialakítása. Jellemző az érintett ízületek reggeli merevsége, ami legalább egy órán át tart. Huzamosabb fennállás után az ízületek orsószerűen megduzzadnak, nyomásérzékennyé, mozgásukban korlátozottá válnak, bőr alatti csomók jelenhetnek meg a beteg ízületek környékén. A duzzanat legtöbbször meleg tapintatú, pirosas árnyalatú.

Az ízületek és a környező inak, ínhüvelyek tartós gyulladása maradandó deformitásokat idézhet elő, szélsőséges esetben az inak el is szakadhatnak. Az ízületi gyulladás következményei a kézen például nyomhatják az ott futó idegeket, azok károsodását és következményes zsibbadást, fájdalmat okozva. A beteg ízületekben találkozó csontvégek kimozdulhatnak helyükről, s a rajtuk tapadó inak rövidülése természetellenes alakváltozáshoz vezethet. A kéz ujjai például kifelé mutató irányban térhetnek el. A nyaki csigolyáknak a betegség későbbi szakaszában esetleg előforduló érintettsége miatt a gerinccsatorna torzulásával és a gerincvelő ebből adódó nyomási tünetegyüttesével számolhatunk.

Lefolyása és belső problémák

Az esetek többségében a betegség lassú lefolyású, éveken, évtizedeken át halad előre, sokszor huzamosabb ideig tartó, tünetmentes időszakok szakítják félbe. Szerencsére ritkábbak az ilyen "pihentető" hullámzást nem mutató, aktívabb formák.

A rheumatoid arthritis belső szervi érintettséggel is járhat, mint már azt az előzőekben említettük. Szemészeti szempontból főként ideghártya-gyulladás, szaruhártyafekély-képződés, zöld, illetve szürke hályog jöhetnek szóba. Ha a tüdő érintett, mellhártyagyulladással, valamint a tüdő kötőszövetes átépülésével találkozhatunk. Szívizom, szívburok, illetve koszorúér-gyulladás lehet a szív megbetegedésének jele. Neurológiailag az idegszálak gyulladása miatti érzészavarokkal szembesülhetünk.

Diagnosztizálása

A kórtörténet, a beteg panaszai és a látható elváltozások többnyire egyértelművé teszik a diagnózist. További segítséget jelent a beteg véréből sokszor kimutatható és a kóros immunreakciót jelző, úgynevezett reumafaktor jelenléte is. Röntgenfelvételen látható az érintett ízületekben kialakuló porc- és csontkárosodás.

Kezelése

A rheumatoid arthritis kezelésének lényege, hogy csökkentsük a gyulladást és az ezzel járó fájdalmat, valamint a lehető legnagyobb mértékben őrizzük meg a mozgásszervi funkciókat, azaz az életminőséget minél magasabb szinten tartsuk.

Gyógytea 

Figyelmükbe ajánljuk a népgyógyászat által régóta alkalmazott és a modern orvostudomány eredményeire is építő, reuma és köszvény gyógyításában jól bevált gyógynövényeket és ezek kombinációit. A fűzfa kéreg fájdalomcsillapító tulajdonságú, hatóanyagának megismerése után fejlesztették ki a közismert Aspirint.

A csalán levél, a nagy útifű és az orbáncfű keverék  sikeres köszvényes tünetek enyhítésénél. A népgyógyászat régóta alkalmazza ezeket a gyógynövényeket köszvény, reuma kezelésében. A hatás alapja a káros anyagcseretermékek (salakanyagok) kiürülésének támogatása, a gyulladások és a fájdalom mérséklése, immunerősítés és az ellazulás elősegítése. A Gyógyfű Kft. Anti-Arthritis gyógytea keveréke mindezen gyógynövényeket tartalmazza. A tea fogyasztható önmagában vagy gyógyszeres terápiák kiegészítése képpen, támogató (adjuváns) hatása következtében.

Megnézem a Gyógyfű kft. Anti-Arthritis gyógytea keverékét > > [1]

Komoly segítséget jelentenek a beteg és a gyógyító orvos számára a fizikoterápiás lehetőségek, a mozgatás, továbbá a maradandó deformitás mérséklésére használt, megfelelő sínezés. Több, szájon át szedhető, illetve injekció formájában (akár direkt az ízületbe) adható készítmény áll már rendelkezésre. Megfelelő tapasztalattal bíró szakember a szóba jövő mellékhatások lehető legtökéletesebb kiküszöbölése mellett ma már e komoly betegség előrehaladását jelentősen lassíthatja, a beteg sokszor kínzó panaszait mérsékelni tudja.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/themes/sick/izulet1.htm