Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Műtéttel a kínzó fejfájás ellen?

Egyes izmok, illetve porcok eltávolításával megszüntethetõ az idõszakosan jelentkezõ, kínzó fejfájás - állítja egy clevelandi plasztikaisebész-csapat. Az új eljárást dr. Bahman Guyuron vezetésével a Case Western Reserve Egyetem plasztikai sebészei dolgozták ki.

A migréncsökkentõ beavatkozások elsõ fázisában felmérik, hogy arc mely területe tehetõ felelõssé a fejfájásért, ezt követõen az adott területre botulinum toxint, azaz botoxot fecskendeznek. A szépségápolásban már kiterjedten használt anyag tulajdonképpen egy baktériumból származó méreg, melynek kis mennyiségben is igen erõs izombénító hatása van. Ha a megfelelõ helyre fecskendezik ezt az anyagot, akkor az érintett izmok elernyedése miatt kisimul a bõr.

A tudósok megállapították, hogy bizonyos izmok elernyedése csökkenti az idegvégzõdésekre gyakorolt nyomást, ezért várható a migrénes fejfájás enyhülése vagy megszûnése. A botox hatása azonban csak átmeneti, ezért azoknál a betegeknél, akiknél az botoxinjekció hatására enyhült vagy megszûnt a fejfájás, mûtétet végeztek, melynek során eltávolították a homlok vagy a nyak izomzatának egy részét; kimetszették az orrkagylók egy darabkáját, vagy megrövidítették az arcideget egy szakaszon. Ezek a mûtétek nem változtatják meg az arc karakterisztikáját.

Az eredmények szerint a migrén gyakorisága a betegek 92 százalékánál legalább felére csökkent, 31 százalékuknál pedig teljesen megszûnt a betegség. A beavatkozás létjogosultságával kapcsolatban egyelõre megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint az izmok részleges eltávolítása új terápiás lehetõséget jelent, de akadnak kritikusok is. Véleményük szerint a hatékony fájdalomcsillapítók és egyéb migrénellenes gyógyszerek korában már szükségtelen mûtéti eljárásokkal kísérletezniük a betegeken.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/themes/sick/migren.htm