Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Az aktív élet előnyei

A betegség idővel hatással lesz a beteg képességeire. Ennek ellenére számos önálló vagy csoportos tevékenységet élvezhet. A képességek lehető legtovábbi megtartása örömmel és önbizalommal töltheti el a beteget. Segítsük őt abban, hogy megtalálja azokat a tevékenységeket, amelyeket szívesen végez. Ezeket pedig igazítsuk a változó igényekhez, az érdeklődéshez.

Az „aktivitás” nem feltétlenül szervezett csoportos elfoglaltságot jelent. Sőt, sokszor azok a mindennapi tevékenységek a leghasznosabbak, amelyeket egyedül vagy kisebb-nagyobb csoportokban is végezhet a beteg. Egyszerű dolgokkal érdemes próbálkozni, pl. séta, cipőpucolás, rádióhallgatás, kisállat felügyelet.

Ami jó a betegnek, az általában az őt gondozóknak is hasznos. Ha a demens beteg el tudja foglalni magát, azzal a körülötte élők is nyernek, hiszen saját magukra is tudnak időt fordítani.

Mit nyer a beteg?

• Ha fizikailag aktív marad és frissen tartja elméjét, az eltereli a figyelmét a betegségről. Segít abban, hogy a pozitív, élvezetes dolgokra tudjon koncentrálni.

• Az egyszerű, mindennapi tevékenységek elvégzésével jobb lesz a beteg közérzete, mivel a feladatok rendszert visznek a napjaiba, és elvégzésük sikerélményt jelenthet.

• Bizonyos tevékenységek végzése segít a betegnek kifejezni az érzelmeit, pl. ha zenét hallgat, vagy naplót vezet.

Mit nyernek a családtagok és a beteg gondozói?

• A demens beteg problémás viselkedésének gyakori forrása az unalom és a frusztráció. Ha van, olyan dolog amivel a beteg elfoglalja magát, csökkenhetnek vagy akár meg is szűnhetnek ezek a problémák.

• A mindennapi tevékenységeket a beteg és gondozója egyaránt élvezhetik, közelebb kerülhetnek egymáshoz, egymás új oldalát ismerhetik meg.

• Elégedettséggel tölthet el bennünket, hogy új elfoglaltságokat találtunk a beteg számára. Ezáltal átértékelődhet gondozói szerepünk nem csak saját magunk, de mások szemében is.

Segítség az interneten: felejtek.hu Sokat segíthet az Alzheimer-kórra és más, demenciát okozó betegségekre specializálódott www.felejtek.hu [1] azoknak, akik érintett családtagjukat gondozzák. Nemcsak ezekről a betegségekről tudhatnak meg minden fontosat, hanem számos hasznos ápolási tanácsot gyűjtöttek össze a betegek hozzátartozói számára is. Ötleteket kaphatnak napi gondozás során felmerülő problémákhoz, például ahhoz, hogyan javítható a memória, milyen játékokkal, gyakorlatokkal lehet a lehető legtovább karbantartani. Nagyon fontos az is, hogy a felejtek.hu portálon keresztül sorstársakkal is megoszthatja a tapasztalatait és szakemberektől is kérhet segítséget, nemcsak orvosi, hanem szükség esetén jogi, esetleg társadalombiztosítási ügyekben is. Szponzorált tartalomA cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/demencia_aktiv_elet_elonyei