Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Káros-e az uszodai levegõ?

Egy közelmúltban megjelent belga kutatás szerint az uszodák vizének fertőtlenítésére használt klór nemcsak a szemre és a bőrre hat károsan, de a levegőbe kerülő klór rossz hatással van a medencében úszók légzőszerveire is.

A tanulmány szerint a versenyszerűen úszók között gyakoribbak a légzőszervi megbetegedések és az asztma, amit a fertőtlenítésre használt klór be-légzésével hoznak összefüggésbe. Kádár Mihály, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet munkatársa szerint a medencékben alkalmazott klór "...nem tesz jót a bőrnek és a szemnek sem, de tulajdonképpen minden nyálkahártyára kedvezőtlen hatással van". Állítása szerint bizonyos korábbi kutatások során a szakemberek arra az eredményre jutottak, hogy a vízzel lenyelt klórnak rákkeltő hatása lehet, ám a belégzésével kapcsolatos eredmények még nagyon frissek.

A vírusok és baktériumok elszaporodását gátló klórfertõtlenítõk alternatívájaként alkalmazhatók lennének más szerek is (például az ózon), de szinte mindegyikrõl kiderül elõbbutóbb, hogy szintén vannak kellemetlen mellékhatásaik. Fertõtlenítõ hatását tekintve ráadásul a klórnak egyelõre nemigen akad alternatívája, mondta Kádár Mihály, hozzátéve, hogy hamarosan Budapesten rendeznek konferenciát a fürdõk higiéniájáról, ahol a legújabb kutatások eredményeirõl is beszélnek majd. Az Országos Környezetegészségügyi Intézetnek egyelõre nincsenek adatai az uszodák levegõjérõl, de a tervek szerint a jövõben végeznek majd erre vonatkozó vizsgálatokat is.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/themes/sick/uszoda_klor1.htm