Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Életünk titokzatos vámszedője

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Bár legtöbbször nem okoz panaszt, és éppen ezért gyakran csak "véletlenül", egy rutinszerű mérés alkalmával derül rá fény amikor orvoshoz fordulunk, a kezeletlen magas vérnyomás olyan súlyos következményekkel járhat, amelyek magát az életet vagy legalábbis annak minőségét komolyan veszélyeztetik. Okát ugyan sokszor nem könnyű kideríteni, de maga az állapot sokféle készítménnyel és kezeléssel javítható, arról nem is beszélve, hogy nemegyszer már az életmód- vagy étrendváltoztatás is kedvezően befolyásolja.Az ismert betegségek közül a hipertónia (magas vérnyomás) csak néha mutat olyan kísérő tüneteket, melyek miatt a páciens orvoshoz fordul és így tisztázódhat a kiváltó ok. Számos esetben vagy tünetmentesen zajlik, vagy olyan tünetekkel, melyek alapján a beteg nem magas vérnyomásra, hanem más betegségre gondol.

Előfordulási gyakorisága alapján a hazai lakosság kb. harmadát érinthet, de nem mindenki fordul orvoshoz, és csak nagyjából 25-45 %-uk kap hatásos kezelést, ráadásul sokan nem szedik a készítményeket, mert "jól érzik magukat". Emiatt tartható titokzatosnak a magas vérnyomás, hiszen nem jár szükségszerűen panaszokkal.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >> [1]

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Fő tünetei és az első panaszok

Tünetei közül a fejfájás emelhető ki, mely a tarkón, nyakszirten, sokszor a nyaki gerincben jelentkezik. A panasz megjelenése miatt sokan reumatológiai betegségre gondolnak, ám a helyi kezelés, a nyak tornáztatása értelemszerűen nem hozhat javulást.

Másik jellemző tünete a látászavar. Emiatt a betegek szemészetre kerülhetnek, ahol mellesleg kiderülhet szemészeti elváltozás is, de ez sem változtat a vérnyomás okozta panaszokon. Gyakori tünet a szédülés, amely miatt a beteg kiköthet a neurológiai rendelésen vagy a fülorrgégészeten is.

A társszakmák segítsége átmeneti, főleg csak pszichés megnyugtatásként hatnak. Ez idő alatt a magas vérnyomás őrli a szervezet érrendszerét s általa a szerveket is. Így lesz ez a kórkép vámszedője életünknek, mert létfontosságú szerveinken keresztül kimutathatóan csökkenti életkilátásainkat, rontja életminőségünket.

Mi áll a háttérben?

Orvosi szempontból a hipertónia hátterében egy renin nevű anyag áll, melyet a vesék termelnek. Ez a renin különböző lépéseken keresztül hatva egy nyolc aminosavból álló peptidet hoz létre, amely közvetlen vérnyomásemelő hatású, az erek falában lévő simaizom tónusának növelése, az ér átmérőjének csökkentése révén.

Két dolog kell ahhoz, hogy egy érszakaszban nagyobb értéket (magasabb vérnyomást) mérjünk:

1. Az érbe a befogadóképességénél is több vért pumpáljon a szív, és ezzel szinte pattanásig feszítse azt, emelve a vérnyomás felső értékét.

2. Az érbe jutott vér ne kerüljön a hajszálerekbe, hanem torlódjon fel benne, és ezáltal az éren belüli nyomás növekedését okozza, emelve a vérnyomás alsó értékét.

Gyakran mindkét tényező együttesen fordul elő. Persze az orvostudomány ezek hátterét is tisztázta, így a magas vérnyomásnak számos kiváltó oka ismert (veseprobléma; az aorta eltérése; a veséhez vezető artéria szűkülete; hormonális betegségek sora; vegetatív idegrendszeri eltérések; kémiai hatások, melyekbe a gyógyszerek mellett az alkohol és a dohányzás is besorolható; étkezési abnormalitások; túlzott sóhasználás stb.), de ugyancsak számos még az ismeretlen tényező is.

Rokkantság vagy halál…

Végül is betegsége az, hogy egy érték, a kar artériájának nyomása magas? Szakemberek még alig 60 évvel ezelőtt is azt állították, hogy ne foglalkozzunk a magas vérnyomással. Persze ez akkor inkább az orvosok tehetetlenségét sugallta, mint a tényleges helyzetet. Ma pontosan tudjuk, hogy milyen következményekkel jár az elhanyagolt magas vérnyomás. A legfontosabb halálokok a szív- és érrendszeri betegségek, benne a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a szív koszorús ereinek betegségei; és az agyvérzés hátterében mint fő kiváltó tényező szintén a magas vérnyomás áll.

Más hajlamosító tényezők is szerepelnek természetesen így a dohányzás, a vérlipidek (plikoleszterin), életkor, nem (férfiak főleg), a szív bal kamrájának megvastagodása stb., de a magas vérnyomás szinte mindennek részese.

Így például fő okozója az erek elmeszesedésének (a szív saját ereiben is, nem csak az agyi erekben!), de a keringési elégtelenség kialakulásában, a szív ritmuszavarainak fellépésében és a hirtelen halál bekövetkeztében is fontos, meghatározó szerepet játszik. Sokan kizárólagosan a magas vérnyomásnak "köszönhetik" a maradandó látásromlásukat, keringési okokból amputálandó alsó végtagjukat vagy bénulással, sokszor maradandó beszédképtelenséggel járó agyi károsodásukat.

Jeltelen, néma kór…

Ez a betegség tehát nem fáj, nem jelzi meglétét látványosan, de rendkívül alattomos, hiszen az egész szervezetet támadja meg. Egyik fő célpontja a szív, mely a keringést, az oxigént hivatott biztosítani minden szervünkben; másik fő támadáspontja az agy, melynek humán intellektusunkat köszönhetjük. Testileg és szellemileg is kiszolgáltatottakká válunk, ha nem ismerjük fel és nem kezeltetjük megfelelően a magas vérnyomásunkat!

Mikor magas a vérnyomásérték?

Korábban az életkor+100 Hgmm-es felső érték volt elfogadható. Ma már tudjuk, hogy jóval alacsonyabb értékeken kell élnünk. A 140 Hgmm-es felső vérnyomásérték már a magas vérnyomás határesete, melyet kezelni illik. A kezelés persze nem jár látványos eredményekkel, de általa hosszú távon éveket nyerhetünk. Gondoljunk bele abba, hogy az ereken belüli vérnyomásátlag magasabb lehet annál, ami mellett az érfalban levő hajszálerek megnyílhatnak, és szállíthatják az oxigént és tápanyagokat az érfal sejtjeihez. Ha ez folyamatosan akadályozódik, jóval előbb alakul ki az erek falának elmeszesedése, az erek átmérőjének beszűkülése és esetleg teljes elzáródása.

Nem mindegy, hogy egy ilyen érszűkület a szívben lép fel és okoz teljesítménycsökkenést, koszorúérgörcsöket vagy infarktust, kísérő ritmuszavarokkal, menthetetlen szívhalállal; vagy az agyi erekben, agyi katasztrófához vezetve.

Védekezzünk!

Korán meg kell állapítanunk a magas vérnyomás meglétét. Ma már a szokásos alkalmi vérnyomásmérésen kívül vannak lehetőségeink a 24 órás vérnyomás-monitorozásra is. Akár középiskolás korúaknak is órákig magas lehet a vérnyomása, de ha ez állandósul (például a középkorosztályban), akkor beindul az érfalak károsodása.

A diagnózis megállapítása (tehát, hogy fennáll a magas vérnyomás) csak további finomítások után jelentheti a gyógyítás elkezdését. Vannak esetek, amikor nem a mindenki által egyértelmű tablettás kezelés a megoldás. Néha a vesék, a hormonális rendszer kezelése szükséges, máskor a fő ütőér fejlődési anomáliája vagy korral kialakuló tágulata, szűkülete a kiváltó és megoldandó ok. Nem ritka, hogy a veséket ellátó érben kialakuló szűkület katéteres tágítása hoz eredményt. Amennyiben a vérnyomást közvetlenül befolyásoló szereket alkalmazunk, számos hatóanyagcsoport áll rendelkezésünkre. Ezek egyedi vagy kombinációban való adása mindig eredményes.

Eredményes kezelés!

Akkor éri el célját a kezelés, ha a fő hatás (a vérnyomás normalizálása) mellett nem jelentkeznek káros mellékhatások, ha a beteg közérzete javul, előzetes panaszai (fáradékonyság, szédülés, fejfájás stb.) megszűnnek. Kontrollálni ezt gyakori vérnyomásmérésekkel tudjuk, beleértve az automatikus vérnyomás-monitorozás lehetőségét is. Fontos a gyógyszerelés beállításának ilyen módon való ismételt ellenőrzése.

Cserébe…

Mit kaphatunk cserébe? Hosszabb, tartalmasabb életet. Az átlagéletkor akár 10 évvel is nőhet és vele a produktív, alkotó életperiódus is. Ilyen könnyen, mint a vérnyomás rendezésével sehol nem nyerhetünk egészséget és tartósabb életet!A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/themes/sick/verny_vamszedo1.htm