Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Innovációs Nagydíjat ért a remdesivir magyar fejlesztésű segédanyaga

A tavalyi év legkiemelkedőbb magyar fejlesztési eredményeiért odaítélt Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. érdemelte ki a COVID-gyógyításban alkalmazott remdesivir hatóanyag ciklodextrin-alapú segédanyagának kifejlesztéséért. A koronavírus-járvány idején nagy volt az igény a COVID ellen esetleg hatékony terápiákra. Az egyik lehetséges gyógyszerként alkalmazták a remdesivirt is szerte a világon, a szervezetbe való hatékony bejuttatásához viszont elengedhetetlen volt a CycloLab által fejlesztett és gyártott segédanyag. Szente Lajossal, az MTA levelező tagjával, a CycloLab Kft. társalapítójával és tudományos tanácsadójával beszéltünk a ciklodextrinek kutatásáról és fejlesztéséről.

A CycloLab és társalapítója, Szente Lajos immár több mint negyven éve foglalkozik a ciklodextrin-típusú molekulák gyógyszer-, illetve vegyipari alkalmazásával. Ez a terület az alkalmazott szénhidrátkémia és a szupramolekuláris kémia egymással átfedő határterülete. Hogy miért ilyen érdekesek vegyipari szempontból a ciklodextrinek, arról Szente Lajos így írt a Magyar Kémikusok Lapja 2015. májusi számában:

„A ciklodextrinek hat, hét vagy nyolc glukopiranóz-egységből álló, kónikus (henger alakú) tartálymolekulák. A ciklodextrin-cilindermolekulák ürege a glükózegységek számától függően 0,5–1,0 nanométer között változik. Ezekbe a kis nanotartályocskákba alifás molekulák, egy–három aromás gyűrűből álló szerkezetek is beférnek. A ciklodextrinek üregét bélelő glikozidos oxigén-hídatomok és hidrogének miatt a gyűrű belső felszíne apoláris sajátságú, a külső felszínen elhelyezkedő hidroxilcsoportok a molekulát kívülről polárissá, vízben oldódóvá teszik.”

A ciklodextrinek teljes körű, feltáró kutatása még 1975-ben kezdődött

Szejtli József irányításával a Chinoin gyógyszergyárban, és az egyetemet frissen elvégezve Szente Lajos is e csapat tagja lett egészen a privatizációig, amikor is a ciklodextrin kutatásával foglalkozó üzemegység kivált a cégből, és azóta önálló kft.-ként működik.

„Mi a kutatás-fejlesztést szolgáltatásként nyújtjuk, elsősorban problémamegoldók vagyunk. Emellett azonban megtartottuk a tudományos kutatási vonalat is – mondja Szente Lajos. – A munkánk során nagy tapasztalatot szereztünk szénhidrátok (főképpen ciklodextrinek) kémiai módosításában és alkalmazásában.”

A ciklodextrineket több mint száz gyógyszer segédanyagaként alkalmazzák,

egy megbízó cég például azért fordult a CycloLabhoz, hogy egy nemsokára generikussá váló hatóanyaghoz készítsék el a bejuttatásához, megfelelő felszívódásához elengedhetetlen segédanyagot, egy bonyolult összetételű izomerelegyet, amely a megfelelő összetételben tartalmazza a meghatározott ciklodextrin-izomereket. A gyártás eljárásának kidolgozása mellett olyan analitikai módszert is kidolgoztak, amelynek segítségével a szintetikus fejlesztő labor és a minőség-ellenőrzés állandó kommunikációban állhatott egymással, így mindig biztosítani lehetett a komponensek nagyon szigorúan szabályozott összetételét.

Az így kifejlesztett termékből évente néhány száz kilogrammot állítottak elő, és valószínűleg a cég vezetőinek fejében sem fordult meg, hogy ebből az anyagból valaha is ennél nagyobb mennyiségre lesz igény. Aztán eljött 2020 márciusa, és a világot letarolta a COVID-19-pandémia. Gyakorlatilag minden szóba jövő, már kifejlesztett és klinikailag tesztelt gyógyszermolekulát kipróbáltak a SARS-CoV-2 vírus ellen, és az egyik legígéretesebb gyógyszerjelöltnek a remdesivirt tartották. A hatóanyag egy antivirális gyógyszer, és eredetileg a hepatitisz-C és az ebola kezelésére fejlesztették ki. A COVID elleni, különböző súlyosságú megbetegedés esetén mutatott hatásosságáról megoszlanak a vélemények, vannak a hatásosságát igazoló és cáfoló kutatási eredmények is.

Ettől függetlenül a remdesivir alkalmazásához rengeteg ciklodextrin segédanyagra van szükség, hiszen egy ampullában az intravénásan beadandó készítmény 97 százaléka a ciklodextrin segédanyag, és csak három százalékot tesz ki a remdesivir. A CycloLab forgalma az egekbe szökött a ciklodextrin iránti kirobbanó kereslet hatására. Mint Szente Lajos elmondta, 2020 márciusáig 200-300 kilogramm ciklodextrint gyártottak havonta, de ez a mennyiség

hirtelen felugrott havi egy-két tonnára, ahogy rengeteg remdesivir hatóanyagú gyógyszerre volt szükség.

„Hatékony szervezéssel sikerült elérnünk, hogy több műszakos termeléssel folyamatosan állítsuk elő az anyagot – folytatja Szente Lajos. – Minthogy nagyon beteg emberek kapták a gyógyszert, elsődleges fontosságú volt, hogy a segédanyag tökéletes tisztaságú legyen. Mindezt úgy kellett biztosítanunk, hogy globális vészhelyzet volt, az Egyesült Államokba kellett sürgősséggel szállítanunk, és a munkatársaink is veszélyhelyzetben dolgoztak.”

A CycloLab kutatói feltételezik, hogy a ciklodextrin nem pusztán segédanyagként működik a COVID-ellenes gyógyszerekben, hanem önmagában is lehet antivirális hatása.

Jelenleg is zajlanak ez ezzel kapcsolatos kutatások, amelyben például az amerikai berkeley-i Kaliforniai Egyetemmel kooperálnak. Ezekben a CycloLab által előállított ciklodextrinekkel a sejthártyán található lipideket módosítják, ami befolyásolhatja a vírus dokkolását a megfertőzendő sejten. Bár a jelenlegi eredmények szerint a ciklodextrin-tartalmú készítmények még csak magas koncentrációban működnek, Szente Lajos optimista a tekintetben, hogy kémiai hangolással akár hatásos antivirális gyógyszert is elő lehet majd állítani a ciklodextrinekből.

A ciklodextrint nem fosszilis alapanyagokból, hanem a természetben folytonosan újratermelődő növényi keményítőből lehet előállítani. Mielőtt az 1970-es években a Chinoinban elindult volna a ciklodextrin kutatása, szinte senki nem vizsgálta a világon az anyag gyógyszeripari felhasználási lehetőségeit. Szente Lajos visszaemlékezése szerint sok szempontból is vesztes alapállásból indult a kutatás, hiszen amellett, hogy senki sem foglalkozott az anyaggal, bizonyos vizsgálatok szerint toxikus is volt, és a felhasználási területe sem volt igazán jól meghatározható.

A ciklodextrin összetett gyűrű alakú molekula, amelynek belsejében számos más molekulát építhetünk. „A ciklodextrin molekuláris szintű kapszulaként működik” – mondja a kémikus. Ahogy a nagy gyógyszerkapszulák, úgy a ciklodextrin-kapszula is javíthatja az üregébe épített molekula tulajdonságait. Például növeli a stabilitását, vízben oldhatóvá teszi, hozzáférhetőbbé teszi a szervezet számára. Szente Lajos kiemeli, hogy amikor bezárnak egy gyógyszermolekulát a ciklodextrinbe, akkor nem lépnek reakcióba, vagyis nem keletkezik új molekula. Így a ciklodextrinnel formázott hatóanyag engedélyeztetése is egyszerűbb, mert nem képződik új molekula, csak egy hatóanyag molekuláris diszperzitású állapota.

„A hatóanyag úgy viselkedik, mintha szilárd oldatban lenne, és később sértetlenül kiszabadul a ciklodextrin-kapszulából – érvel Szente Lajos. – Ez olyannyira javíthatja a tulajdonságait, a hatékonyságát, hogy esetleg kisebb dózis is elegendő belőle. Vagyis bár a ciklodextrinnek önmagában nem feltétlenül van gyógyhatása, mégis hozzájárulhat a gyógyszer hatásához.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/remdesivir-segadanyag-nagydij