Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Egészségre ártalmas és elképesztően népszerű: Az ELF bar

Nehezen ellenőrizhető, egészségre ártalmas és elképesztően népszerű. Az ELF bar a közösségi médiának köszönhetően villámgyorsan lett sláger, és különösen a gyerekekre veszélyes. A kockázatokról és az új típusú füstmentes termékekről Kimmel Zsófiával, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Népegészségügyi Stratégiai, Egészségfejlesztési és Egészségmonitorozási Főosztályának egészségfejlesztési referensével beszélgettünk.

Aki nem jártas a témában, annak már a fogalmak sem egyértelműek. Mi is az ELF bar valójában?

Valóban sokan nem tudják megkülönböztetni az új típusú füstmentes termékeket. A hagyományos dohánytermékek: a cigaretta, szivar, szivarka, vízipipa, pipa, tubák, snüssz a legtöbb ember számára egyértelműek. De ahogy lassan elértük, hogy az emberek elfogadják, hogy a dohányzás káros, megjelentek az új típusú termékek, amelyek egészségesebb alternatívaként élnek a köztudatban. Ilyenek az elektronikus vagy e-cigaretták, a különféle hevített dohánytermékek, a nikotinos tasak és a dohányzási célú gyógynövény termékek.

A hevített termékek dohányt tartalmaznak, és a hagyományos égésnél alacsonyabb hőfokon való hevítés által működnek. Az e-cigarettában egy folyadék tartalmazza valamilyen oldószerben a nikotint, ezt alakítja a készülék aeroszollá. Ebben a kategóriában létezik nikotinos és nikotinmentes változat is. A szabályozás alapján mindezeket Nemzeti Dohányboltban lehet csak forgalmazni, ami szigorú bevizsgálási és ellenőrzési kötelezettséggel jár. Az e-cigarettákból hivatalosan csak ízesítés nélküli kerülhet forgalomba. Az ELF bar az e-cigaretták közé tartozik, de tapasztalataink szerint sokan még ezt sem tudják róla.

A köztudatban az él, hogy ezek a változatok kevésbé károsak az egészségre, mint a cigaretta, sokan a leszokáshoz is ezt választják segítségül.

Az elmúlt időszak tanulmányai, többek között egy friss ausztrál metaanalízis is azt mutatja, hogy ez nem igaz. Egyrészt, ha valaki azt gondolja, hogy azzal, hogy a cigarettát nikotintartalmú elektronikus cigarettára cserélte, azzal leszokott a dohányzásról, az sajnos téved, csak eszközt váltott. Másrészt a nikotin mindenképpen függőséget okoz és egészségkárosító hatású. Az e-cigarettákban lévő oldószeres folyadék is rosszat tesz, rövid- és hosszútávú hatásai is vannak.

Ezek a termékek nem alkalmasak leszokástámogatásra, sőt, a gyerekeknél akár belépő eszköz is lehet belőlük a dohányzás felé, miközben sok szülő azt gondolja, ezt bátran szívhatják a fiatalok. További problémát jelent, hogy a sok ellenőrizetlen termékből bejutó nikotin mennyisége nem szabályozható. Azt sem tudjuk állítani, hogy kevésbé ártalmasak, bár a gyártók, forgalmazók lobbi tevékenysége szerint kevesebb rákkeltő anyagot viszünk be általuk, de ennek a kívánatos szintje nyilván a nulla lenne.

Az ELF bar tehát elektronikus cigaretta, de miben különbözik a szabályozottan megvehetőktől?

Az ELF Barhoz hasonló termékek elsősorban Kínából indulnak, azonban az ELF Bar a közösségi médiában ijesztő sebességgel terjedt el, és vált menő dologgá a fiatalok között. Nagyon jól néz ki, színes, letisztult designt kapott. Ahogy említettem, hazánkban a fogyasztás fokozódását megelőzendő a szabályozás szerint csak ízesítés nélküli e-cigaretta kerülhet forgalomba. Az ELF Bar ennek a kritériumnak nem felel meg, így semmiképpen sem elfogadható a forgalmazása Magyarországon, ezért illegálisan lehet csak beszerezni interneten, aluljárókban és más nehezen ellenőrizhető helyeken.

A bevizsgálások során gyakran kiderül, hogy a különböző elektronikus termékek tényleges nikotintartalma sokszor jóval magasabb, mint ami rá van írva, és a nikotinmentesnek mondott változatokban is találtak már nikotint. E mellett az oldószerek és az ízesítőanyagok is károsak lehetnek. Az ELF Barban a forgalmazó bejelentése szerint huszonhétféle ízesítőanyag található.

Nem egészséges alternatíva!

Azt gondolnánk, hogy a nikotin egészségre ártalmas hatásairól már eleget hallottunk, már Agatha Christie is használt gyilkos méregként egyik krimijében. És ezek szerint az új típusú termékekkel sem kerüljük ki a kitettséget.

A nikotin amellett, hogy függőséget okoz, egészségkárosító is, és ez a hatása nem csak a cigarettában érvényesül, sőt, az e-cigarettáknál nehezebb is szabályozni a bevihető mennyiséget. Az ELF bar kiszerelésében lévő nikotin 2-5 doboz hagyományos cigarettának felel meg, és egy gyereknél ellenőrizhetetlen, hányszor szív belőle. Nem véletlen, hogy a közelmúltban, az elektronikus cigaretták és az új típusú termékek használatával világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma. Ennek egyik oka, hogy a termékeken, patronokon feltüntetett koncentráció sok esetben jelentősen eltér a folyadékban lévő tényleges mennyiségtől. Nikotinmérgezést minden életkorban el lehet szenvedni, azonban a gyerekek az alacsony testsúlyuk miatt nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Milyen tünetekre kell számítani mérgezés esetén?

Először hányinger és hányás jelentkezik, de hamar kialakulnak központi idegrendszeri tünetek, fejfájás, szédülés, zavartság, tudatállapot-változás, de akár kóma is alacsony vérnyomással. Jelentkezhet emellett izombénulás, amely érinti a légzőizmokat is. Súlyos esetben a nikotin a központi idegrendszer légzőközpontján keresztül gyakorlatilag le is állítja a légzést, ami oxigénhiányos állapotot okoz. Emellett kialakulhatnak görcsök és szívritmuszavarok, illetve izzadás, a tünetek tehát nagyon széleskörűek. Végső esetben a nikotinmérgezés halálos is lehet. A hosszútávú hatások között az érkárosodás, keringési problémák, gyulladásos folyamatok, nagyobb daganatképződési hajlandóság is szerepel.

És ez még csak a nikotin, de az oldószerek sem tesznek jót az egészségünknek.

Az ELF barban is megtalálható propilén glikol szem-, torok-, légcsőirritációt okozhat, károsítja a tüdőszövetet, gyengíti az immunrendszert. Az ízesítőanyagoknak szintén lehetnek káros hatásaik.

Tehát a felhasználó jobban teszi, ha teljesen elhagyja ezeket a termékeket. De mondhatjuk, hogy legalább a környezetet óvja a passzív dohányzás hatásaitól?

Sajnos még ez sem igaz, a keletkező aeroszolnak a környezetre is vannak negatív hatásai, ezzel kapcsolatban sincs bizonyíték rá, hogy ne lenne káros.

Mindig jöhet egy következő

Szinte fel sem ocsúdtunk, olyan gyorsan terjedt el az ELF bar itthon is. Hogyan lehetne megakadályozni, hogy még több gyerek kezébe eljusson?

A közösségi médián keresztül futott fel ilyen gyorsan, és szinte lehetetlen nyomon követni a külföldi internetes oldalakat, közösségi médiás piactereket, ahol be lehet szerezni. Talán ezért is éppen a gyerekeket, fiatalokat találta meg leginkább, akik aztán már a terjesztésbe is bevontak. Hiába illegális a termék, és hiába fenyegeti a forgalmazókat nagyon komoly bírság. Mivel ugyanilyen gyorsan egy másik, hasonló termék is elterjedhet, a folyamatot kellene megállítani.

Hogy lehetséges ez?

A kortárs hatások nagyon erősek a fiataloknál, a tanárok, szülők figyelmeztetéseire sokszor nem hallgatnak, és nem riasztják el őket az egészségre vonatkozó aggodalmak sem. A megoldás az lehetne, hogy a gyerekek jobban megtanuljanak nemet mondani a kortársak követésére és kellő óvatossággal kezeljék a közösségi médiát. A hazai szabályozás jó, de az internet és a külföldről való rendelések idején nehéz ellenőrizni az újabb és újabb termékeket, hogy megvédjük a fogyasztókat és különösen a gyerekeket az ellenőrizetlen és bevizsgálatlan termékektől. Tudatosítsuk a gyerekekben is, hogy ezek ugyanolyanok, mint a többi dohánytermék, és hogy milyen veszélyesek az ismeretlen tartalmuk miatt. Aki új típusú termékeket használ, az csakis Nemzeti Dohányboltból szerezze be, mert csak így lehet biztos benne, hogy az OGYÉI által bevizsgált, garantált összetételű terméket használ. Ha pedig tudomást szerzünk illegális forgalmazásról, a 1828-as ingyenesen hívható számon névtelenül bejelenthetjük.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/elfbar