Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Hét érdekes tény a májról

A máj nagy és komplex anyagcsere szervünk, amely a szervezet lényegében valamennyi anyagcsere folyamatában részt vesz. A mintegy 1,5 kg súlyú szerv fehérjéket és zsírokat termel, tápanyagokat tárol és tisztítja a vért. A szív naponta mintegy 2000 liter vért pumpál keresztül a májon. Milyen csodákra képes a májunk?


1. Kávé

Egy több, mint 125.000 fő bevonásával készült tanulmány eredménye szerint a kávé védi a májat. Bizonyos mértékig ez némileg ellensúlyozhatja az alkohol májra gyakorolt káros hatását. Az alkoholról ismeretes, hogy károsítja a májsejteket, zsírmájat és májcirrózist (májzsugorodást) okozhat.

2.Korai felismerés

Májunk egészségéről egy egyszerű vérvétel eredményei alapján kaphatunk képet (májfunkció laborvizsgálat). Bizonyos laborértékek már korán utalnak a máj túlterheltségére, így van időnk az életmódbeli változtatásokra. Mivel a májbetegségek száma évről évre növekszik, az orvosok 35 év felettieknek évente javasolnak vérvizsgálatot.

Hogyan erősíthetjük a máj méregtelenítő funkcióját?

Figyelmükbe ajánljuk a 35 éve működő Gyógyfű Kft. méregtelenítő teáit. A gyógyteák a legmagasabb minőségű GMP rendszerben készülnek, a természet tiszta erejét kínálják Önnek.

A Gyógyfű DETOX REX gyógyteája hatóanyagainak köszönhetően jelentős méregtelenítő hatással bír.

A gyógytea a máj, mint a méregtelenítésben fontos szerepet játszó szervünk védelmére szolgál, annak működését támogatja.

Az összetevők többirányú, sokoldalú gyógyhatással rendelkeznek. Többek között antidiabetikus, tumorellenes, gyulladásgátló, antioxidáns hatást ismertet a szakirodalom.

 

Javasolt fogyasztási mennyiség: 3-4 csészével napközben.

Megnézem a magas minőségű DETOX REX  teát a Gyógyfűtől>>

A felhasznált gyógynövények hivatalos drogként találhatók az Európai Gyógyszerkönyvben. A legnagyobb arányban alkalmazott máriatövis a mediterrán régióban az ókor óta ismert és használatos máj-, lép- és epebetegségek kezelésére. A citromfű májfunkciót támogató szerepét az újabb kutatások tárták fel.

Az összetevők hatásai:

Máriatövismag:

A máj kötőszövet-gyarapodással, majd zsugorodással járó betegségében (cirrhosis hepatitis atrophica) túlzott, rendszeres szeszesital-fogyasztás, egyes vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodások, zsírmáj kezelésére javallják.

Citromfű:

" A népi gyógyászatban a citromfüvet teakeverékek kedvelt alkotórészeként számos betegségre használják. Görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt rossz közérzet, gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak kezelésére alkalmazzák.

 3. A máj vizsgálata

A máj nem fáj. Akkor sem, ha túlterhelt vagy ha már beteg. A megnagyobbodott máj az őt körülvevő kötőszövetes tokra gyakorolt nyomása okoz hasi panaszokat. A megnagyobbodott májat az orvos ki tudja tapintani.

4. A máj csodája

A máj nemcsak nagyon fontos, de igen érdekes szerv is, amely képes a regenerációra. Ha eltávolítanak belőle egy darabot, vagy egyes részei „elhaltak” és a rombolást kiváltó ok megszűnik, a máj visszanő. A máj transzplantációjánál a szerv ezt a képességet használják: a transzplantált betegnél egy egészséges máj egy része helyettesíti a beteg szervet, míg a donor mája az eredeti méretére visszanő.

5. A nők és az alkohol

Az alkohol az egyik legnagyobb májméreg. Az alkohol károsító hatását illetően elég nagy különbség van férfiak és nők között. Míg a férfiak napi két pohár sört még tolerálnak, a nőknél ez a mennyiség kevesebb, mint a fele. Ennek egyik oka, hogy a nők mája kisebb, a másik, hogy a férfiak gyomrában található olyan enzim, ami megkezdi az alkohol bontását. A nők nem rendelkeznek utóbbi enzimmel.

6. A máj legnagyobb ellensége

Azt gondolnánk, az alkohol a máj legnagyobb ellensége, de nem így van, a penész az. A penészgombák termelte mikotoxinokból már egészen kicsi mennyiség is májromboló. Szigorúan kerülendő az élelmiszer „megmentése” a látható penészgomba eltávolításával, a gomba apró, láthatatlan fonalaival ekkorra már az egész terméket behálózta.

7. Gyorsételek

Egy svéd tanulmány megmutatta, hogy az elsősorban gyorsételeket fogyasztók máj értékei majdnem olyan rosszak, mint a gyakori alkoholfogyasztóké. Ennek oka, hogy a készételek hamar zsírlerakódást okoznak a májban és így terhelik a szervet.

 

Szponzorált tartalom



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/maj-het-teny