Második helyen a szívbarát DASH diéta áll, aminek fő célkitűzése a magas vérnyomás kialakulásának megelőzése a sószegény étrend segítségével. Szorosan felzárkózik mellé az úgynevezett flexitáriánus életmód, amelynek követői javarészt vegetáriánusok, ám időről időre fogyasztanak húst is.
Mindhárom étrend lényege a feldolgozott élelmiszerek bevitelének csökkentése és a zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonában és diófélékben gazdag, változatos étrend népszerűsítése.
A verseny során összesen negyven étkezési rendszert tekintett át huszonhat szakértő különféle egészségügyi szempontból és a fenti három diétatípus emelkedett ki a tudományosan megalapozott étrendek között.
Kiemelték, hogy igen fontos egy táplálkozási megközelítésnél az is, hogy arra fókuszáljunk, hogy mi az, amit ehetünk és nem, hogy mi van a tiltólistán A mediterrán diéta pont ilyen. Rengeteg lehetőséget kínál az élvezetes, egészséges működést támogató ételek elkészítésére.
És hogy mik is ezek a pozitív egészségügyi előnyök? Jelentős mennyiségű tudományos vizsgálat igazolta már, hogy a mediterrán diéta csökkentheti a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a demencia, a szellemi hanyatlás, a depresszió és a mellrák kialakulását. Emellett összefüggést mutattak ki az erősebb csontozattal, egészségesebb szívvel és hosszabb élettartammal is.
A mediterrán étrend követői egyszerű, növényi alapú táplálkozást folytatnak, sok gyümölccsel és zöldséggel, teljes kiőrlésű gabonákkal, babfélékkel, magvakkal, egy kevés diófélével és komoly hangsúlyt kap az olívaolaj. Más zsiradékot, például vajat ritkán fogyasztanak, ahogy a cukor és más feldolgozott élelmiszerek is csak kivételes alkalmakkor kerülnek az asztalra.
A vörös hús csupán kis szerepet kap a mediterrán konyhában, helyette inkább az omega-3 zsírsavakban gazdag halaké a főszerep. Sőt, a tojás, tejtermékek és szárnyasok is sokkal kisebb hangsúllyal vannak jelen, mint az átlagos nyugati táplálkozásban.
Ha a Mediterráneumban élő népekre gondolunk, könnyen megérthetjük azt az alapelvet is, miszerint az étkezés társasági tevékenység és nem csupán bevitt kalóriákról, hanem a közösen elfogyasztott étel élvezetéről, a lassú étkezésről és a jó beszélgetésekről is szól.