Az illatos, csípős, kesernyés ízű fűszer-és gyógynövény gyökerének hagyományosan gyógyhatást tulajdonítanak. Az ezzel kapcsolatos tudományos bizonyítékokat az Európai Gyógyszer Ügynökség (European Medicines Agency, EMA) monográfiája foglalja össze.
1. Bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Használják egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, pl. hasi görcsök vagy puffadás ellen. Kevésbé ismert, hogy a gyomorégés kezelésében is eredményesen használható: reflux-al küzdők minden nap fogyasszanak egy kis gyömbért. A növény megköti a felesleges gyomorsavat és gyomornyugtató hatású.
2. Rendszeresen sportolók hűtőszekrényéből sem hiányozhat a különleges formájú gyömbér gyökér. Több vizsgálat kimutatta, hogy izomláz esetén már kis mennyiségű gyömbér fogyasztása is segíti az izmok regenerálódását.
3. Kiváló betegségmegelőzésben: gigeroltartalmánál fogva (aromáját, ízét is ez az anyag adja) gátolja a vírusok és baktériumok terjedését.
+1. A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet, illetve antioxidáns tulajdonságokkal is bír. Segít kordában tartani a vércukorszintet, növeli az inzulin hatékonyságát.
A gyömbérgyökeret hámozzuk meg, szeljünk belőle pár vékony szeletet és tegyük a teáskannába a szokásos teánkhoz. Gyömbérrel ízesíthetjük leveseinket, akár a hagyományos húslevest vagy zöldséglevest is. Ételeinket csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni.
Készíthetünk immunerősítő gyömbéres citromos mézet, a gyömbért adhatjuk shotokhoz, smoothie-hoz, illetve fogyaszthatjuk nyersen is.