Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Az e-cigarettázás EVALI betegséget okozhat

2019-ben a CDC vizsgálatba kezdett annak felderítésére, hogy mi okozhatja az elektromos cigaretta használattal összefüggő kórházi esetszámok meredek emelkedését. A betegek számos légúti tünetre panaszkodtak, köztük légszomjra, köhögésre és mellkasi fájdalomra. Mindannyiuk esetében a közös pont, hogy az elmúlt három hónapban elektromos cigarettát használtak. Az azóta már EVALI néven ismert betegségről dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Mi az EVALI?

E-cigarette or vaping product use associated lung injury - EVALI, vagyis az elektromos cigarettázás és vaping (vape - az elektromos cigaretta párájának ki- és belégzése) miatt, azzal összefüggésben kialakuló tüdő károsodás rövidítve.

2020 februárjáig a CDC 2800 kórházi ellátást igénylő esetet rögzített, 68 halálesettel. A CDC szerint az EVALI-betegek 15%-a volt 18 évesnél fiatalabb. A 2020-as év augusztusi és szeptemberi tetőzését követően az esetek száma csökkent.

Egészségre káros vegyületek

Az e-cigarettázás EVALI betegséget okozhat.Az e-cigarettázás során a készülék felmelegít egy kis mennyiségű folyadékot, és azt belélegezhető gőzzé alakítja. A legtöbb gőzfolyadék olyan anyagokat tartalmaz, mint a propilénglikol és a glicerin. Emellett más vegyületeket is tartalmazhatnak, például mesterséges aromákat, nikotint, THC-t és kannabinoid (CBD) olajat. A kutatók az E-vitamin-acetátot - bizonyos termékekhez adott vegyi anyag – is azonosították, mint a betegség egyik, de valószínűleg nem egyedüli kiváltó okát.

Az EVALI tünetei

Az EVALI egy súlyos egészségügyi állapot, amelyben a beteg tüdeje károsodik az e-cigarettában található anyagok miatt. Az általa okozott panaszok az alábbiak:

• köhögés

• légszomj, nehézlégzés

• mellkasi fájdalom

•  láz, hidegrázás

• gyors, kapkodó légzés

• gyors pulzus

• hasmenés, hányinger, hányás, hasfájás.

Így lehet diagnosztizálni

Az EVALI diagnózisát nehezíti, hogy tünetei hasonlítanak más légúti betegségekhez, mint például a tüdőgyulladás vagy influenza. A COVID-ra is hasonlít, ezért volt nagyon zavaró, hogy néha fertőzés nélkül is ahhoz hasonló CT-képet láttak – teszi hozzá dr. Hidvégi Edit.

Mivel az EVALI kimutatására nincs célzott teszt, ezért a betegség diagnózisához az orvos vizsgálatokat végez más lehetséges betegségek és állapotok kizárására. A fizikális vizsgálat mellett sor kerülhet képalkotó vizsgálatokra (mellkas röntgen és mellkas CT). A panaszaink kikérdezése során pedig ki fog térni a dohányzási, illetve az e-cigarettázási szokásainkra is.

Az EVALI kezelése

A betegség kezeléséhez az orvos felírhat gyulladásgátló szteroid készítményeket, illetve vírusellenes gyógyszereket is. Mivel nehéz megkülönböztetni az EVALI-t a bakteriális fertőzésektől, illetve a különböző diagnosztikai tesztek eredményétől függően antibiotikum szedésére is szükség lehet.

Szükség esetén kiegészítő oxigént is kaphat a beteg, orrkanülön keresztül. Sok EVALI-val diagnosztizált beteget ezért kórházban kell kezelni, ahol a gyógyszereket szorosan ellenőrizni lehet, és a légzéstámogatás könnyen elérhető.

A felépülést követően fontos az utógondozás. A betegeknek ezért egy-két héttel a kórházi kezelést követően javasolt tüdőgyógyászati kontroll vizsgálaton részt venniük annak érdekében, hogy a tüdőben esetleg hátramaradó elváltozásokat felfedezzék és kezelni tudják.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/evali