Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Így szedje a magas vérnyomásra való gyógyszereket!

A magas vérnyomásra rendelt gyógyszereket jellemzően egy életen át kell szedni, bár változtatásokat természetesen elrendelhet a kezelő orvos. Éppen ezért érdemes tisztában lenni a gyógyszerszedés szabályaival, amelyekről dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája beszélt.

A gyógyszerek mellett az életmód is döntő

Magas vérnyomásnál az életmód orvoslás és a gyógyszeres kezelés is fontos. Aki magas vérnyomás diagnózissal szembesül, el kell fogadnia, hogy ezután egy életen át figyelni kell a vérnyomására, és tudatosnak kell lennie az életmódját illetően is. Ugyanis fontos azt látni, hogy 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában az első lépés az életmódkezelés. Az e fölötti vérnyomásnál is alapvető szerepe van az életmódkezelésnek – a gyógyszeres kezelés mellett. A magas vérnyomás gyógyszeres kezelése általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és/vagy szövődmények megléte esetén.

Az életmódkezelés egyik alapköve a mozgásterápia, amely magas vérnyomás esetén a lehetőleg minden nap végzett közepes intenzitású kardiomozgásra (intenzív sétára, futásra, kerékpározásra, úszásra) épül. Legalább ugyanilyen fontos elem a táplálkozás. Optimális lehet a DASH-diéta vagy a mediterrán diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehér hús-fogyasztás. Mind a mozgás, mind a táplálkozás rendszerének optimális kialakításában szakszerű segítséget adhat az életmód orvoslás.

Ezek a gyógyszerszedés szabályai magas vérnyomásnál

A magas vérnyomás gyógyszereket állandó időpontokban kell szedni.

• A páciensnek is tudni kell a gyógyszerek nevét. Fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. A gyógyszerelés pontos részleteit érdemes leírva magunknál tartani.

• Minden kezelőorvost (bármilyen szakorvosról legyen is szó) fel kell világosítani a szedett gyógyszereinkről, illetve arról, ha bármi változott a magas vérnyomás kezelésében. Különösen igaz ez, ha érzéstelenítéssel vagy altatással járó műtétre készülünk, beleértve a fogászati beavatkozásokat is. Előfordulhat, hogy előzetes antibiotikum szedésre lesz szükség.

• A gyógyszereket nem alkalomszerűen, hanem szinte órarendszerűen kell szedni, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban. Ne változtassunk semmin, ne hagyjuk abba a gyógyszerszedést, csak ha ezt az orvosunk is támogatja. Akkor sem lehet megszakítani a gyógyszerelést, ha jól érezzük magunkat, mert a hirtelen leállás ronthat az állapoton.

• Alakítsunk ki egy rutint a gyógyszerszedésben. Hasznos beszerezni egy hétrekeszes gyógyszeres dobozt, és egy hétre előre bekészíteni a szükséges dózisokat a megfelelő rekeszekbe.

• Egy naptárban vagy online naplóban érdemes vezetni a gyógyszerelésünk részleteit. Menet közben ugyanis az orvos megváltoztathatja a gyógyszereket és/vagy az adagolásokat a szervezet reakcióit figyelembe véve. Ezzel a módszerrel nyomon követhetővé válnak a folyamatok.

• Vény nélküli készítményekről és táplálék kiegészítőkről is fontos egyeztetni a kezelőorvossal. Egyes hatóanyagok interakcióba léphetnek egymással, ami nemkívánatos hatássokkal járhat.

• Ha elfelejtettük bevenni az aktuális adagot, pótoljuk minél előbb. Ha viszont már nagyon közel vagyunk a következő adag időpontjához, hagyjuk ki a kimaradt adagot és folytassuk az eredeti ritmust, nem szabad két adagot bevenni a kimaradó pótlására.

• Ne kockáztassuk, hogy kifogyunk a gyógyszerekből, mindig idejében írassunk új receptet.

• Utazáskor mindig tartsuk magunknál a megfelelő mennyiségben magunkkal vitt gyógyszereket és ne térjünk el az órarendtől.

• Legyünk tisztában az esetleges mellékhatásokkal! Egyes gyógyszerek kihathatnak a szívritmusra, ezért rendszeresen ellenőrizzük a pulzusunkat és a változásokról számoljunk be a kezelőorvosunknak. A szűk ereket lazító gyógyszerek szédülést okozhatnak. Ha felálláskor vagy az ágyból való kikeléskor ezt tapasztaljuk, üljünk vagy feküdjünk le, várjunk pár percet és szép lassan álljunk fel ismét.

- A magas vérnyomás kezelésében és magában a gyógyszerszedésben is a következetesség és az orvos-beteg együttműködés a legfontosabb – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.- Ha megvan ez az erős alap, megfelelő életmóddal és szükség esetén gyógyszerekkel kivédhetők a magas vérnyomással összefüggő esetleges súlyosabb következmények.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/igy-szedje-a-magas-vernyomasra-valo-gyogyszereit