Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Így táplálkozzon szoptatás során

A szoptatás igen sok előnnyel jár mind a babára, mind az anyukára nézve, hiszen nem csak a kettejük közti köteléket erősíti, de számos pozitív egészségügyi vonzata is van. Sarnyai Tündétől, a Nőgyógyászati Központ dietetikusától azt kérdeztük, vajon mire figyeljenek ekkor a táplálkozásukat illetően kismamák.

“Mennyit és mit egyek, hogy legyen elég tejem?” “Van, amit kerülni kéne?” “Vissza szeretném nyerni a szülés előtti súlyomat, de nem szeretném, hogy a babám bármiből is hiányt szenvedne!” Ilyen, és ehhez hasonló kérdések és gondolatok szoktak cikázni a kismamák fejében a szoptatással kapcsolatban, és valljuk be, ezek igen nehéz, ám lényeges kérdések. Az interneten számtalan ajánlást lehet olvasni, a rokonok, barátok is ellátnak temérdek tanáccsal, ám mit mond a dietetikus?

Megnövekedett energiaigény

Ha szoptat, akkor az anyatejjel olyan tápanyagokat ad a babájának, melyek elősegítik a növekedését és hozzájárul az egészségéhez. Ehhez sok energiára van szükség, így némileg több tápanyagot kell bevinnie - elején, aktív szoptatás során körülbelül további 500-700 kalóriát naponta. Ez nem csupán az anyatej előállításához és a baba megfelelő táplálásához szükséges, hanem ahhoz is, hogy az anya mihamarabb regenerálódjon a szülés után, ne legyen túlságosan fáradékony és hogy ne alakuljanak ki nála különböző hiányállapotok, így mentálisan és fizikailag is jól érezheti magát.

Miből mennyit egyen szoptatás során?
- Naponta legalább 5 adag gyümölcsöt és zöldséges érdemes fogyasztani (ide lehet venni természetesen a szendvicsre tett zöldségeket, a friss, a fagyasztott, konzerv és szárított gyümölcsöket és zöldségeket is).
- Szükség van tovább sovány fehérjére is (csirke, tojás, tejtermékek, hüvelyesek, hal). Kb. plusz 20 gramm fehérjére van szükség a szoptatás során.
- Egészséges (telítetlen) zsírok bevitelére is ügyeljen (maréknyi olajos magvak, avokádó).
- Érdemes a fehér lisztből készült finomított pékárukat teljes kiőrlésűre cserélni. Magas rosttartalmuk miatt a székrekedés ellen is hatásos, ami szülés után igen gyakran okoz problémát a kismamáknak, de emellett hosszan energiával lát el.
- Fontos odafigyelni az omega-3 zsírsav bevitelére is- azon belül az az ún. DHA zsírsavnak van jelentős szerepe, mivel a csecsemőknek szükség van rá az agy fejlődéséhez. Érdemes ezért heti 2-3 alkalommal halat fogyasztani, ugyanis a DHA legjobb forrásai a lazac, pisztráng és a tonhal. Hidratáljon, akár gyógynövényekkel

Szoptatás során a kismama folyadékigénye jelentősen megnő, így fontos odafigyelnie a megfelelő hidratálásra, ugyanis ez alapvető fontosságú a megfelelő tejtermelődéshez is! A legjobb, ha szénsavmentes vizet iszik, ám vannak olyan gyógynövény teák, melyeket kifejezetten szoptatáshoz ajánlanak, így ezeket is bevonhatja az étrendjébe. Jó hatással van a tejtermelésre többek között az ánizs, édeskömény, valamint a csipkebogyó tea.

Miket kerüljön szoptatás során a kismama?

Sajnos sok baba küzd - főleg az első három hónapban- hasfájással. Ilyenkor természetesen az anyuka mindent kipróbál, csakhogy csillapítsa babája fájdalmát.

 

“A hiedelmekkel ellentétben nem kell elkerülni a száraz hüvelyesek, valamint a „K” betűs zöldségek (pl. karfiol, káposztafélék, karalábé és kelbimbó) fogyasztását a szoptatás időszakában. Bennük található élelmi rostok az emberi szervezet számára emészthetetlenek, ezért a véráramba és az anyatejbe biológiai okokból nem jutnak át. A béltraktusba kerülve az ott élő baktériumflóra bontja le őket és ennek során gázok keletkeznek, így puffadást idézhetnek elő az édesanyánál, viszont a csecsemő esetleges hasfájását nem ezek okozzák. Emiatt felesleges az anya étrendjének korlátozása a puffasztó hatású ételek tekintetében”- mondja a dietetikus.

 

Előfordulhat, hogy allergiás/ételintolleranciás tünetek jelentkeznek- ilyenkor a fő allergéneket egy ideig ki kell iktatni az étrendből (glutén, laktóz, tehéntej), majd figyelemmel kell kísérni, van-e változás. Fontos, hogy ne egyszerre hagyja el őket, hanem egyesével, hogy kiderüljön, mi okozza a gondot! Érdemes tudni, hogy kb. 4 hétbe telhet, amíg a csecsemő tünetei megszűnnek, így ezt vegye figyelembe!

 

Vigyázni kell a magas higanytartalmú halakkal, tenger gyümölcsivel, is, hiszen ez a mérgező fém átjut az anyatejbe is, így befolyásolhatja a baba központi idegrendszerét! Szerencsére hazánkban a nagyon magas higanytartalmú halak nem jellemzőek (cápa, marlin, kardhal, király makréla, tengeri sügér, laposhal), ám ha külföldön van, ezeket mellőzze!

 

Természetesen szoptatás során az alkoholfogyasztás kerülendő, viszont sokakat megoszt az a kérdés, hogy vajon szabad-e koffeint fogyasztani szoptatás alatt, és ha igen akkor mennyit?

 

“A szoptatás alatt lehet kávét inni. Naponta 1-2 csésze kávé (300 mg/nap koffein) fogyasztása megengedett, ám oda kell figyelni arra, hogy a koffeinbevitelbe beleszámít a fekete és zöld tea, a kakaó, a csokoládé és a kóla is”- hívja fel a figyelmet Sarnyai Tünde, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa.

 A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/igy-taplalkozzon-szoptatas-soran