Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Az alacsony vérnyomás okai és tünetei

A legtöbbször magas vérnyomásról hallunk, azonban a krónikus alacsony vérnyomás is számos szövődmény előidézője lehet. Krónikusan alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás első, azaz szisztolés értéke tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-t. A tartósan alacsony vérnyomás elsősorban fiatalok betegsége. Ezzel ellentétben az orthostaticus hypotonia a 65 évnél idősebbek 25 százalékát érinti.

Mi számít alacsonynak?

A normál vérnyomás 120/80 plusz - mínusz 20 Hgmm, ami ez alatt van, az tekinthető alacsony vérnyomásnak, hipotóniának. Ez nagyon sokszor genetikailag meghatározott, semmiféle panaszt nem okoz. A kórosan alacsony vérnyomás pl. 90/60 mellett viszont már gyakran jelentkezik szédülés, hányinger, hidegrázás, koncentrációs nehézség, elmosódó látás. Sokaknál csak álló helyzetben mutatkoznak a tünetek, ez az ún. poszturális (vagyis testhelyzettől függő) hipotónia. Ilyenkor a gyors testhelyzetváltozástól, például felállástól olyan hirtelen és jelentősen leeshet a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz is vezethet. A helyzetváltozásra bekövetkező hipotónia egyik lehetséges oka a baroreflex (a vérnyomást szabályozó mechanizmus) érzékenységének csökkenése. Ezt nevezzük orthostázisnak, amikor felálláskor lezuhan a vérnyomás, illetve lassabban emelkedik arra a kívánt mértékre, ami elégséges vérátáramlást biztosít a szervek számára.

Alacsony vérnyomás okai

Alacsony vérnyomásról tehát akkor beszélünk, ha a szisztolés érték tartósan 100 Hgmm alatt van. Az alacsony vérnyomás oka lehet öröklött hajlam, amikor szervi okok nem diagnosztizálhatóak a háttérben.


Az alacsony vérnyomás esetében megkülönböztetjük a primer és szekunder formát.
Előbbi esetében bizonyos fizikai jellemzők, például a magas, vékony testalkat is hajlamosít erre az állapotra. De felléphet kamaszkorban is, a hormonális változások miatt. Szekunder típus esetében pontosan tudjuk a kiváltó okot, mely lehet, szervi elváltozás, vagy akár gyógyszer szedése okozta az alacsony vérnyomás. Továbbá felléphet rendellenesen működő szívbillentyű, szívritmuszavar, tüdőembólia, illetve szívinfarktus okozta szívizom-károsodás, pajzsmirigy alul működés miatt, de kiszáradás vagy masszív vérzés következtében is előfordulhat alacsony vérnyomás érték. Várandós nőknél viszonylag gyakori az alacsony vérnyomás, és azoknál is, akik huzamosabb ideig ágyhoz kötötten élnek, fekvőbetegek. Táplálkozási zavarból adódó tápanyaghiány is okozhat tüneteket, illetve enzimek hiánya is előidézheti a hypotóniát. Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak alacsony vérnyomást, így az antidepresszánsok, a vízhajtók, vérnyomáscsökkentők, pszichés panaszokra felírt gyógyszerek, és általánosságban az olyan készítmények, amelyek tágítják a vérereket.Alacsony vérnyomás tünetei

Krónikus alacsony vérnyomás esetén jellemző a kábultság, szédülés, fejfájás, látászavar, ájulás, alvászavar, depresszió. A rosszullétet követően szapora szívverés, émelygés, hideg, sápadt végtagok, izzadás észlelhető. A betegség tartóssága esetén a teljesítőképesség, koncentráció csökkenés, fáradékonyság, alvászavar, fejfájás, fülzúgás, depresszió léphet fel. A helyzetváltoztatáshoz kötött alacsony vérnyomásnál a fekvésből történő felálláskor jelentkezhet szemkáprázás, szédülés, homályos látás, ájulás.

Alacsony vérnyomás diagnosztikája

A konzultáció alapos kikérdezéssel kezdődik, hogy felderítsük, milyen alapbetegségek vannak jelen, milyen gyógyszereket szed a páciens, vannak-e tünetek. Sokszor már ezek alapján is lehet következtetni az alacsony vérnyomás okára. Nagy segítséget nyújt a diagnózis felállításában, ha otthonában vérnyomásnaplót vezet, és eredményeit az első konzultációra elhozza. De ettől függetlenül vannak olyan vizsgálatok, amelyeket el kell végezni. A laborvizsgálatok és az EKG mellett érdemes úgy is ellenőrizni a vérnyomást és a pulzust, hogy pár percig fekszik beteg, majd feláll, és pár percig pihen. Ha ugyanis a gyors felálláskor szédülés jelentkezik és hirtelen leesik a vérnyomás, akkor úgynevezett poszturális hipertenzióról, vagyis testhelyzet-függő alacsony vérnyomásról van szó. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy szívultrahangra vagy 24 órás vérnyomásmérésre is szükség van, ekkor egy átfogó képet kaphatunk arról, hogy a nap során hogyan reagál a vérnyomás az egyes tevékenységekre.

Mit tehetünk, ha emelni szeretnénk a vérnyomást

Természetes módszerekkel enyhén megemelhetjük a vérnyomás értékeket, amennyiben nem okoz gondot és/vagy nem kórosan alacsony a vérnyomás.


- sós ételek fogyasztása
- gyakoribb, kisebb étkezések
- kompressziós harisnya, zokni viselése
- rendszeres vízivás
- hirtelen, gyors testhelyzetváltozás kerülése
- tűző napon tartózkodás, forró víz, levegő kerülése
- egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók, antidepresszánsok) hatásának ellenőrzése, ezek ugyanis lejjebb vihetik a vérnyomástA cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/alacsony-vernyomas-tunetei