Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A tanulásban is segíthet a falmászás

A tanévkezdéssel egyre több szülő fejében fordul meg a kérdés: mit sportoljon a gyermeke iskola mellett? A gyerekek mozgásigényét nem elégítik ki az iskolai tornaórák, azonban a megfelelő sportág kiválasztása nem is olyan egyszerű a szülők és a gyerekek számára.

A legfontosabb szempont a választásban általában az, hogy elérhető helyen legyen, ne legyen drága, legyen hatékony, élvezzék a gyerekek, de ne terhelje le őket túlságosan. Talán első körben nem sok szülő gondol a falmászásra, ez a sportág azonban számos előnnyel rendelkezik a többi sportággal szemben, mindamellett, hogy sikerélményt ad és még fejleszt is.
„A falmászás nem véletlenül lett mára nem csak népszerű, de olimpiai sportág is, hiszen kiemelkedően fejleszti a gyerekek különböző képességeit, koordinációját. Az olyan gyerekek esetében is nagy segítség lehet, akik figyelemzavarral, ADHD-val küzdenek vagy éppen túlmozgásosak. De azokat a gyerekeket is leköti, akiknek nincs ilyen problémájuk, emellett pedig remek közösségnek lehetnek részesei. A terápiás falmászás kiválóan fejleszti a gyerekek koncentrációját, egyensúlyérzékét, javítja a srácok mozgáskoordinációját. Ahhoz, hogy elérjék a céljukat a falon, meg kell tanulniuk leállítani az esetleges túlmozgásaikat, és a szétszórt figyelmüket összpontosítani. A mászás során megismerik a saját korlátaikat, erősségeiket. Ez a mozgásforma a gyakran szorongó diákokat is szépen megnyitja. A falon nincs versenyhelyzet, ehelyett egymást segítő feladatok vannak, és van olyan cél, amit a gyerekeknek együtt kell elérniük. A terápiás mászás a szociális készségeket is fejleszti” - magyarázta Bankó Zsolt, a Boulder Academy Budapest alapító-tulajdonosa. Kiegészítheti a gyógytornát is A tanulási problémák és az egyéb, figyelemzavarral kapcsolatos egyre gyakoribb tünetek mellett a falmászás a gyerekek tartásán is rengeteget segít. A gyógytornász szerint a falmászás sok esetben még a gyógytornát is kiegészítheti.
„A falmászás a kognitív funkciókra gyakorolt pozitív hatásán kívül rendkívül hatékony a mozgásszervi elváltozások – gerincferdülés, hanyag tartás, Scheuermann betegség és egyéb tartási rendellenességek – kezelésében, többnyire kiegészítő mozgásformaként.” - fejtette ki Csizovszki Orsolya gyógytornász.
A gyerekek élményét pedig csak növeli, hogy az ország már van olyan mászóterem, ahol egy valódi high-tech teremben edzhetnek, hisz a telefonjuk vagy tabletjük segítségével jelölhetnek ki mászóútvonalakat maguknak. A BAB Budapest valóban gyerekcentrikus: az edzők rendkívül kreatív módokon, külön teremben játékos formában fárasztják le a kicsiket és a nagyobbakat. Aki hobbinál többre vágyik, őket egészen a versenyzésig kísérik az egyetemi diplomával rendelkező edzők. Szintén egyedülálló, hogy ilyen magas képesítésű tanárok kezeiben vannak a gyerekek, akik mindent elkövetnek, hogy a kreatív testmozgás mellett szakmailag is a legmodernebb edzési elveket használják. A gyerekek ráadásul minden edzés után egy sikerélménnyel térhetnek haza, hiszen az útvonalak és a fogások is az ő szintjükhöz vannak igazítva, ez pedig szintén pozitívan hat az iskolai teljesítményükre.

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/a-tanulasban-is-segithet-a-falmaszas