Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Mi állhat a fülfájás hátterében?

A fülfájásnak több kiváltó oka is lehet és az sem mindegy, hogy élesen fáj vagy tompán, nyomásérzettel, füldugulással jár, illetve van-e egyéb tünetünk is. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével röviden összefoglaljuk a fülfájás gyakori kiváltó okait.

Akut gennyes középfülgyulladás A betegségre az erős fülfájdalom hívja fel a figyelmet, amihez láz is társulhat. A tünetek rendszerint néhány nap alatt megszűnnek, amikor a genny a dobhártyán keresztül a hallójárat felé utat tör. Ezt követően néhány napon, egy héten belül megszűnik a fülfolyás is, a beteg meggyógyul, a hallás is rendeződik. Fontos, hogy az akut gennyes középfülgyulladást orvos diagnosztizálja és kezelje. A kezelés általában antibiotikumokat, fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket foglal magában, de az orvos a helyzetnek megfelelően dönthet egyéb kezelési lehetőségekről is. Hallójárat-gyulladás vagy úszófül A strandolás kellemetlen velejárója lehet, a külső-hallójárat gyulladás, vagy úszófülként is ismert betegség. A felázott hallójárat érzékeny bőre sérülékennyé válik, így a kórokozók könnyen behatolhatnak a bőrbe és gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek. A hallójárat gyulladása erős fájdalommal jár, mely gyakran az éjszakai alvást is nehezíti. Ezen kívül fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is jelentkezhet előre haladott, súlyos hallójárat-gyulladás esetén.
Kezelés nélkül a fájdalom erősödésére, a gyulladásnak a környezetre való terjedésével számolhatunk, így javasolt mielőbb orvoshoz fordulnunk, aki vizsgálat, a hallójárat kitisztítása után általában gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel, a súlyosabb esetekben rendszeres helyi kezelésre visszarendeli a beteget. Bizonyos esetekben szájon át alkalmazott antibiotikum szedésére is szükség lehet, emellett természetesen fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő készítmények javasoltak. Barotrauma – egyre erősödő tünetek A barotrauma kiváltó oka a fülkürt működészavara, amely miatt a középfülben lévő nyomás nem tudja követni a megváltozott külső nyomást. Általában a külső nyomás hirtelen növekedése pl. búvárkodás, repülőgép leszállása, magas hegyről hirtelen ereszkedés válthatja ki. Kezdetben a fülben kialakuló kellemetlen nyomásérzéssel jár, ám ha az állapot tartósan fennáll, egyre erősödő panaszok jelentkeznek. Halláscsökkenés, szédülés, a fülben teltségérzet, fájdalom is előfordulhat.
A nem kellően és időben kiegyenlített nyomáskülönbség következtében szövődmények is jelentkezhetnek. Ezt az állapotot fokozott fájdalom, a dobüreg bevérzése, a dobhártya szakadása folyadék szivárgás vagy vérzés a fülből és közepes vagy súlyos hallásvesztés, szédülés is jelezheti. Amennyiben a kiegyenlítés nem sikerül, a tünetek továbbra is fennállnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Fülzsírdugó – füldugulást, nyomásérzést okoz A fülzsír fontos védelmi szerepet tölt be a fülben. Védi a hallójárat és a külső fül érzékeny bőrét a kiszáradástól, védőréteget képez a kórokozókkal szemben, így is segítve a fertőzések megelőzését. Ha azonban a felgyülemlett fülzsír valamilyen oknál fogva nem képes kiürülni a fülből, akkor fülzsírdugót képezve halláscsökkenést, fülfájást, fülzúgást is okozhat.
A fülzsírdugó megelőzése és eltávolítása céljából több eszköz is létezik, dr. Augusztinovicz Monika azonban nem javasolja ezek otthoni használatát. A legismertebb fülfecskendő sem veszélytelen, hiszen csak ép dobhártya és gyulladásmentes hallójárat esetében alkalmazható, ezek vizsgálata pedig szakorvos feladata. Az otthoni próbálkozások során nem ritka, hogy a betegek felsértik a hallójárat érzékeny bőrét, vagy épp beljebb tolják a fülzsírdugót. Nem ritka, hogy épp az így szerzett sérülés okozza a fülfájást. Nem érdemes tehát otthon kísérleteznünk, fülészeti rendelésen a fül átmosásával, szakszerűen eltávolítják a fülzsírdugót.
Fontos megjegyezni, hogy a felsoroltak csak néhány, a fülfájást kiváltó okok közül. Ha fülfájdalmat, halláscsökkenést vagy ezzel együtt szédülést tapasztal, javasolt fül-orr-gégészhez fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/mi-allhat-a-fulfajas-hattereben