Évek óta diétázom, miért hízok vissza mindig? A visszahízás hátterében számos tényező állhat, amit sokan figyelmen kívül hagynak. Legtöbbször a probléma abból fakad, hogy igen sok diéta csodaszereket ajánl, energiát adó tápanyagot von ki vagy jelentős mértékben megszorítja az energiabevitelt, így csak ideig-óráig tartható, majd az illető feladja és amint visszatér a korábbi – legtöbb esetben nem megfelelő – táplálkozásához, az elvesztett kilók jelentős hányada vagy teljes egésze visszatér. Sok esetben magasabb lesz a testsúly, mint amennyi a diéta kezdetén volt. Ezért újabb és újabb csodadiétákat próbál ki az illető a tartós fogyás reményében, amelyeket újra és újra felad, ugyanis tartósan egyikkel sem tudta elérni vagy adott esetben fenntartani a kívánt testtömeget.
Nagyon gyakran áll a visszahízás háttérben az, hogy a napi energiabevitel az alapanyagcsere alatti, ami miatt a szervezet anyagcserefolyamatai lelassulnak bizonyos hormonális mechanizmusoknak köszönhetően és már kisebb mértékű energiatöbblet is testzsírként raktározódik. Sok esetben azonban endokrinológiai probléma (pl. inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés) állhat a háttérben, amit endokrinológus szakorvos segítségével szükséges kivizsgáltatni. Milyen étrendet kövessek, mire figyeljek mégis, ha fogyni szeretnék? Az, hogy kinek milyen típusú étrend válik be leginkább, teljes mértékben egyénfüggő. Függ attól, hogy mi a célja, van-e valamilyen betegsége, milyen az életmódja, munkakörülményei, ízlése, preferenciái, stb. Éppen ezért egy tipikus mintaétrend sincs, ami mindenkinek, kivétel nélkül beválik. Fogyás akkor következik be, ha az energiabevitel kevesebb, mint az energiafelhasználás, ugyanakkor a megfelelően ütemes anyagcserefolyamatok elérése céljából fontos figyelni arra, hogy az energiabevitel az alapanyagcsere felett maradjon. Mindemellett nem csak az energiabevitelre, hanem a helyes tápanyagarányokra is fontos figyelmet fordítani. A szervezetnek szüksége van ugyanis valamennyi energiát adó tápanyagra – mint a fehérje, szénhidrát és zsír – a nap folyamán, de nem mindegy, milyen arányban és milyen formában, azaz milyen élelmiszerből történik egyik vagy másik tápanyagnak a bevitele. A szervezet szükséglete ugyanakkor egyénenként különbözik, ezért hosszútávon az egyénre szabott étrend képes biztosítani a tartós fogyást és a testtömeg normalizálását. Mit tegyek, hogy ne csússzak el az étkezésekben az ünnepekkor? Az ünnepekkor sokan tartanak attól, hogy mi lesz a jól összeállított étrenddel? Mi van, ha az étkezésben elcsúsznak? Akkor már úgyis mindegy minden? Jó hír, hogy van megoldás arra, hogyan ne csússzunk el az étkezésben karácsonykor sem, mégis felhőtlenül élvezzünk minden falatot. Ez a pár tipp segíthet tartani a mértéket a karácsonyi étkezésekben:
•Ne hagyjunk ki étkezéseket!
Attól még, hogy karácsony van és várhatóan nagy családi vacsora lesz, ne koplaljunk egész nap! Ha napközben tartjuk a megszokott főétkezéseket és kisétkezéseket, kisebb az esélye annak, hogy a karácsonyi vacsorakor többet eszünk a kelleténél.
•Zöldségek mindig legyenek a tányéron!
Ha figyelünk arra, hogy valamennyi étkezés tartalmazzon zöldséget, az étkezés energiasűrűségét nagymértékben tudjuk csökkenteni. A zöldségek ugyanis alacsony energiatartalommal, ugyanakkor viszonylag magas rosttartalommal rendelkeznek, ami miatt a teltségérzetet fokozzák, így kisebb eséllyel esszük túl magunkat.
•Készítsük zsírszegényen az ételeket!
Válasszunk idén zsírszegény halfajtákat, pl. harcsát vagy afrikai harcsát, esetleg tőkehalat vagy zsírszegény húsokat (pl. csirkemellet, pulykamellet, lebőrözött kacsamellet) és készítsük a rántott változatokat bő zsír helyett sütőben vagy air fryerben!
•Figyeljünk a mennyiségekre!
•Igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot!
•+ egy tipp: ha véletlenül mégis többet ettünk a kelleténél, figyeljünk rá, hogy a következő étkezésnél, esetleg másnap térjünk vissza a megszokott, kiegyensúlyozott étkezéshez és ne koplaljunk vagy ne gondoljuk úgy, hogy „már úgyis mindegy” ! A koplalás ugyanis nagy eséllyel olyan éhségérzetet fog eredményezni estére, ami újra túlevést okozhat, és a folyamat kezdődik előlről.