[1]
1/2 kg fagyasztott szálkamentes filézett tengeri hal (pl. tonhal)
2-3 dl tej
2 evőkanál margarin
3 gerezd fokhagyma
grill, vagy flecken fűszerkeverék
só
bors
Elkészítés:
A fagyos halat szobahőmérsékleten felengedjük, megszórjuk apróra vágott fokhagymával, tejjel leöntjük, úgy, hogy ellepje, majd a páclével együtt a hűtőbe tesszük és 3-4 óráig állni hagyjuk. Ezután lecsurgatjuk a halszeletekről a tejet, fűszerkeverékkel meghintjük, szükség esetén borsozzuk, sózzuk.
Teflonedényben megolvasztjuk a margarint, beletesszük a halat és fedő alatt, mindkét oldalán 2,5-2,5 percig puhára pároljuk (óvatosan fordítjuk meg őket, mert könnyen széteshetnek), majd a fedőt levéve, mindkét oldalát megpirítjuk.
Elkészítési idő:
Energia (kcal):
Energia (kj):
Forrás:
Dr. Szikszai Mária
Tippek:
Tanácsok:
Fekély- és epebetegeknek a fokhagyma magas illóolajtartalma miatt nem javasoljuk az étel fogyasztását.
Cukorbetegek, szív- és érbetegek részére alacsony energiatartalma, kedvező zsírsav-összetétele miatt különösen ajánlott a tengeri hal fogyasztása. Ezenkívül a fokhagyma kedvezően hat az érrendszerre és a vérnyomásra.
Az elkészítési módszert pedig mintha egyenesen a fogyókúrázóknak találták volna ki.