1,5 kg érett vilmos körte
1 citrom leve
1/2 csésze finom kristálycukor
10 egész szegfűszeg
6 evőkanál víz
vékony csíkokra vágott narancshéj a díszítéshez
Az öntethez:
200 g csokoládé
4 evőkanál erős feketekávé
1 csésze habtejszín
2 evőkanál Calvados vagy brandy
Elkészítés:
A körtét meghámozzuk, felszeleteljük és a citromlével, a cukorral, a szegfűszeggel és a vízzel egy edénybe tesszük. Lefedve 10 percig főzzük, majd eltávolítjuk a szegfűszegeket. Ezután hagyjuk kihűlni. Robotgéppel vagy mixerrel sima pürévé keverjük. A pürét egy fagyasztásra alkalmas tálba öntjük, és szilárddá fagyasztjuk.
Közben egy 900 g-os püspökkenyér sütőformát kibélelünk átlátszó fóliával. Hagyjuk, hogy a fólia a széleken lelógjon. A fagyasztóból kivesszük a pürét, és átmerjük egy robotgépbe vagy mixerbe, és simára keverjük. Az előkészített sütőformába töltjük, betakarjuk, és szilárddá fagyasztjuk.
Az öntet elkészítéséhez a csokoládét egy nagy hőálló tálba tördeljük. A tálat forró vízzel töltött edény fölé helyezzük, majd amikor a csokoládé megolvad belekeverjük a kávét. Fokozatosan hozzákeverjük a tejszínt, majd a Calvadost vagy a brandyt. Az öntetet félretesszük.
Mintegy 20 perccel a tálalás előtt a formát kivesszük a fagyasztóból. A jeges körtepürét egy tálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és a hűtőszekrénybe tesszük, hogy kissé megpuhuljon. Az öntetet forró víz felett megmelegítjük. Desszertes tányérokra helyezünk egy-egy fagylaltszeletet és megöntözzük a mártással. Narancshéjcsíkokkal díszítjük és azonnal tálaljuk.
Ez a klasszikus francia desszerten alapuló parfé bármely étkezésnek frissítő és hatásos befejezéséül szolgálhat. Az ízhatás érdekében csak érett és leves körtét használjunk.
Elkészítési idő:
Energia (kcal):
Energia (kj):
Forrás:
Tippek:
Tanácsok: