40 dkg burgonya
30 dkg zöldbab
30 dkg konzerv tonhal
9 kisebb paradicsom (25 dkg)
só, bors
Az öntethez:
4 evőkanál olívaolaj
1 tört fokhagymagerezd
3 evőkanál fehérborecet
2 kiskanál (francia) mustár
A tálaláshoz:
4 nagy salátalevél (elhagyható)
3 főtt tojás (elhagyható)
1 nagy fej lilahagyma (elhagyható)
3 ek. kimagozott fekete olivabogyó
bazsalikom (ha lehet, friss)
Elkészítés:
A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, megvárjuk míg kihűl, majd a héját lehúzzuk és kockára vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, gőzben puhára főzzük, majd jeges vízbe átszedjük és lecsepegtetjük.
A paradicsomokat félbe a nagyobbakat cikkelyekre vágjuk. Az így előkészített zöldségeket salátástálba halmozzuk, majd a kisebb darabokra tördelt tonhalat is hozzáadjuk. A mustárt és a borecetet simára keverjük, apránként az olajat belecsöpögtetjük, tört fokhagymával ízesítjük. Az így kapott öntetbe beáztatjuk a meghámozott, felkarikázott lilahagymát 15 percre. Ezután az ecetes öntetet a hagymáról a zöldséges halra öntjük, és lazán hozzákeverjük.
Tálalása:
Salátalevélre szedjük, majd tojáscikkekkel, olívabogyóval, és az előkészített hagymakarikákkal díszítjük, a tetejét bazsalikommal megszórjuk.
Elkészítési idő:
Energia (kcal):
Energia (kj):
Forrás:
Dr. Szikszai Mária
Tippek:
Tanácsok:
Fekély- és epebetegek egyéni tűrőképességtől függően a magas illóolajú fokhagymát hagyják el, vagy használjanak fokhagymaízesítésű sót az öntet készítéséhez. Bors helyett ízesítsenek borsikafűvel. Ha a paradicsom panasz okozna, húzzuk le a héját, a magjait is eltávolíthatjuk, de szükség esetén ki is hagyhatjuk az ételbõl. A citromlébe beáztatott hagyma ritkábban okoz panaszt, ha mégis, akkor ne használjuk a díszítéshez.
A tengeri halban lévő zsírsavak lassítják az érelmeszesedést, ezért szív- és érbetegek, valamint cukorbetegek részére különösen ajánlott a fogyasztása. Az étel készítésénéll vegyük figyelembe a tojássárgája magas koleszterintartalmát, kalkuláljuk bele az engedélyezett heti adagba (2-3), vagy csak a tojásfehérjét használjuk fel.
Fogyókúrázók csökkenthetik a saláta kalóriatartalmát, ha kevesebb olajjal készítik, és a konzervhalat jól lecsöpögtetik.
A tengeri halak (makréla, tonhal, szardínia, hering stb.) fogyasztása a bennük lévő omega-3 zsírsavak miatt jótékony hatású, mivel növelik a vérben a HDL mennyiségét és az érfalak rugalmasságát. A telített zsírsavakban szegény, viszont telítetlen zsírsavakban, friss gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend hatására az érelmeszesedés bizonyos fokig vissza is fejlődhet.