2024. Február 26. hétfő

Reumára hajlamosíthat a lakóhelyünk

reumás ízületi gyulladás, rheumatoid arthritis
1 . oldal
A forgalmas főutak mentén élő nőknek nagyobb az esélye a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) kialakulására – állítja egy új tanulmány. Minél közelebb élnek az úthoz, annál nagyobb a veszély.

Kilencvenezer nő adatai alapján amerikai kutatók megállapították, hogy a többsávos utaktól 50 méteren belül lakó nők 31%-kal gyakrabban betegszenek meg rheumatoid arthritisben, mint azok, akik 200 méternél távolabb laknak a zsúfolt utaktól. Azt is felfedezték, hogy a legnagyobb utak mellett 50 méteren belül lakó nők esélye 63%-kal növekszik.

reumás, ízületi gyulladás, rheumatoid arthritis

„Az életkor, nemzetiség, nem, szociális helyzet és a dohányzás változóinak rögzítése után is azt találtuk, hogy a nagyobb utak közelében lakó nők esetében a kockázat jelentősen növekszik” – mondta Jaime Hart, a bostoni Női Kórház és a brighami Channing Laboratórium kutató munkatársa.

Az elképzelések szerint a reumás ízületi gyulladás kialakulásában a genetikai faktorok csak kevesebb, mint 50%-ban felelősek, és olyan tényezők, mint a dohányzás is hozzájárulhatnak a betegséghez, állítja a tanulmány. „Ez, a korábbi tanulmányokkal egyetemben arra utal, hogy a forgalom miatt keletkező szennyezés szisztémás gyulladást okozhat, így arra sarkallt bennünket, hogy megvizsgáljuk, van-e közvetlen összefüggés a légszennyezés és a reumás arthritis között” – mondta Hart.

További vizsgálatok szükségesek annak meghatározására, hogy a légszennyezés meghatározott mértékei milyen hatással vannak az állapot kialakulására, írja a tanulmány, mely az Environmental Health Perspectives online számában jelent meg.


Forrás: Medipress
2009. 04. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés