2024. Július 15. hétfő
A feszült házasságban élő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás és a szívbetegségek egyéb kockázati tényezője – közölték amerikai kutatók.

A Utahi Egyetem kutatói 300-nál több, legalább húsz éve házas középkorú és idősebb párt vontak be tanulmányukba. A résztvevők kapcsolatukra, valamint mentális állapotukra vonatkozó kérdőíveket töltöttek ki, és laboratóriumi vizsgálatokon estek át.

házasság, metabolikus szindróma

Tim Smith és csoportja megállapította, hogy a viszálykodóbb házasságokban élő nők jobban ki voltak téve a depressziónak és a metabolikus szindrómának, amelyet olyan tünetek jellemeznek, mint a hasra hízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és rendellenes vércukorszint, melyek határozottan emelik a szívbetegségek kockázatát.

„Úgy találtuk, hogy a házasság negatív vonatkozásai – a sok konfliktus és disszonancia – összefüggésben voltak a metabolikus szindróma nagyobb arányával a nőknél, a férfiaknál azonban nem” – mondta Smith. A kutatók ezt azzal a ténnyel magyarázzák, hogy a feszült házasságokban élő nők többször számoltak be depresszióról is, amely a szívbetegségek ismert kockázati tényezője.

A kutatók értékelése szerint a rossz házasság nagyjából annyival növeli a metabolikus szindróma kockázatát, mint a mozgásszegény életmód. Felhívták a figyelmet, hogy valamennyi más kockázati tényezővel is foglalkozni kell, fontossági sorrendben, kezdve a legveszélyesebbel. Egy dohányosnál például nem a társával való problémáknál kezdik a megbeszélést.

A rossz házasság egészségre gyakorolt hatásait illetően egy korábbi brit kutatás is hasonló eredményre jutott.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés