2024. Július 15. hétfő
Az optimista emberek kétszer nagyobb eséllyel örvendenek jó szív- és érrendszeri egészségnek, mint pesszimista társaik – olvasható a Health Behavior and Policy Review oldalain.

Az Illinoisi Egyetem (Egyesült Államok) munkatársai mintegy 5100 önkéntes bevonásával végezték el felmérésüket, melynek során az Amerikai Szívtársaság kritériumait vették alapul. Rosalba Hernandez és munkatársai megerősítették, hogy az optimista hozzáállás kétszer nagyobb esélyt jelent a szív- és érrendszeri egészségre. Az összefüggés szocio-demográfiai és mentális egészségi faktorokkal történő súlyozás után is szignifikáns maradt.

Az ajánlások alapján a szív- és érrendszeri állapot meghatározására az a következő paramétereket vették figyelembe: vérnyomás, testtömeg-index, vércukor, koleszterinszint, étrendi tényezők, fizikai aktivitás és dohányzás. Mindegyik paraméter 0, 1, illetve 2 pontot kapott (rossz, közepes, ideális állapot), így a végeredmény 0 és 14 pont között mozgott. A 45 és 84 év közti résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek, melyen saját bevallás alapján számot adtak mentális és általános egészségi állapotukról, beleértve társbetegségeiket.

Az optimista egyének rendre 50, illetve 76 százaléka esett végeredményben a közepes, illetve ideális tartományba. Az optimizmus és a szív- és érrendszeri egészség kapcsolata azután is megmaradt, hogy figyelembe vették a szocio-demográfiai, az életkorbeli és az etnikai tényezőket is. Korábbi tanulmányok szerint a teljes egészségi ponteredmény 1 értékkel való növekedése 8 százalékkal csökkenti a szélütés kockázatát, vagyis akár populációszinten is befolyásolni lehet a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozást. Az Amerikai Szívtársaság 2020-ra 20 százalékkal szeretné csökkenteni ezt az értéket.


Forrás: Medipress
2015. 01. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés