2024. Június 17. hétfő
Érthető, hogy a tizenéves anyák életében jelentős a lelki stressz, azonban egy új tanulmány szerint ez már a terhesség előtt is fennállt, nem pedig amiatt kezdődött el.

Dr. Stephanie Mollborn, a Colorado Egyetem Magatartástudományi Intézetének szociológus docense két nagyszabású felmérés adatait elemezte, amelyekben több ezer lányt és asszonyt követtek nyomon és a depresszió tüneteiről kérdezték őket. Kiderült, hogy a szegénység és a stressz együttes előfordulása gyakrabban vezet a tizenévesek terhességéhez.

tinédzser, terhesség, depresszió

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a tinédzser édesanyák között nagyon magas a depresszió előfordulása, azt azonban sosem vizsgálták, hogy ez már a terhesség előtt is fennállt-e. „A lelki stresszben élő lányok veszélyeztetettek a terhesség szempontjából és viszont, annak ellenére, hogy a két dolog között általában nincs ok-okozati összefüggés – mondta el Mollborn. Ez segíthet a pedagógusoknak és az orvosoknak a veszélyeztetett serdülők kiszűrésében.”

A tizenévesek szűrővizsgálatainál kulcsfontosságú a depresszió tüneteinek keresése és a felelős szexuális viselkedésről – beleértve a védekezést is – való beszélgetés. A tizenévesek terhességének megelőzéséhez az egyik leghatékonyabb eszköz a hosszútávú célok kitűzése és az önbecsülés. A súlyos depresszió hosszútávon mind az anya, mind a gyermek számára károskövetkezményekkel jár, a tizenévesen anyává lett nőknél a lelki stressz legtöbbször a felnőtt korban is folytatódik.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés