2021. Április 20. kedd
A legújabb kutatás szerint a nyers csirkehús leve ideális táptalajt biztosít az ételfertőzésért felelős kórokozók szaporodásához.

A brit Élelmiszerkutató Intézet kutatói kimutatták, hogy a csirkehús leve nagymértékben növeli az ételfertőzést gyakran okozó campylobacter baktériumok túlélési esélyeit. A nyers csirkehúsból kiszivárgó szerves anyagok ugyanis tökéletes táptalajt biztosítanak a baktériumoknak ahhoz, hogy túléljenek a táplálékláncban. A szakértők szerint az új felfedezés újfent az élelmiszerek elkészítése során használt felületek tisztításának jelentőségére világít rá, és azt remélik, hogy ennek köszönhetően újabb, hatékonyabb tisztítási módszereket sikerül majd kifejleszteni, amelyekkel csökkenthető lesz a campylobacter előfordulása.

A kutatók a vizsgálat során a felolvasztott csirkékből származó folyadékból vettek mintákat. Kiderült, hogy ez a folyadék segíti elő azt, hogy a campylobacter a felülethez tapadhasson, majd biofilmet hozhasson létre. A biofilm egy olyan speciális struktúra, melyet egyes baktériumok hoznak létre a felületeken annak érdekében, hogy megvédjék magukat a környezetüket veszélyeztető tényezőkkel szemben.

A kutatást vezető Helen Brown elmondta, hogy a campylobacter nem különösen szívós baktériumtörzs, ezért a szakértőket érdekelte, pontosan hogyan marad életben megszokott élőhelyén, a szárnyasok bélrendszerén kívül. Érzékenyek az oxigénnel szemben, de a biofilm létrehozása alatt a baktériumok egy nyálkaréteggel védik magukat, amely az antimikrobiális és fertőtlenítő kezelésekkel szemben is ellenállóbbá teszi a baktériumokat. Annak ellenére, hogy az alapos főzés elpusztítja ezeket a baktériumokat, az Egyesült Királyságban évente mintegy 500 ezer campylobacter okozta ételmérgezéses esetet jelentenek.


2014. 11. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés